10 πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζετε για το άγχος

by admin
2,6K views

-Όταν νιώθουμε αγχωμένοι, το ένστικτο πάλης ή φυγής του μυαλού ξεκινά να δρα, και το αίμα από τα άκρα ανακατευθύνεται προς τον κορμό και τα ζωτικά όργανα του σώματος

Σύμφωνα με την CDC, 7.1% των παιδιών μεταξύ των ηλικιών 3-17 (περίπου 4.4 εκατομμύρια) έχουν μια διάγνωση άγχους.

-Οι αγχώδεις διαταραχές θα έχουν επιπτώσεις στο 31% των Αμερικάνων σε κάποιο σημείο στη ζωή τους.

Εδώ είναι ότι μπορεί να μη γνωρίζετε για το άγχος…

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ στρες και άγχους – και πολλοί άνθρωποι δεν ξέρουν ποια είναι η διαφορά

Και το στρες και το άγχος είναι συναισθηματικές αντιδράσεις, αλλά το στρες τυπικά προκαλείται από ένα εξωτερικό ερέθισμα και μπορεί να είναι μικρής διαρκείας ( μια ερχόμενη προθεσμία, για παράδειγμα)

Οι άνθρωποι με στρες βιώνουν νοητικά και σωματικά συμπτώματα όπως ενόχληση, θύμο, κούραση, μυϊκούς πόνους, προβλήματα πέψης, προβλήματα ύπνου, και πονοκεφάλους.

Το άγχος από την άλλη, ορίζεται ως επίμονη, υπερβολική ανησυχία. Ακόμα και στην απουσία του ερεθίσματος που το προκάλεσε, το άγχος παραμένει. Μπορεί να οδηγήσει σε σχεδόν πανομοιότυπα συμπτώματα, το και γι’αυτό συχνά μπερδεύονται μεταξύ τους. Το αίσθημα του άγχους διαφέρει από μια αγχώδη διαταραχή – μια αγχώδης διαταραχή σημαίνει πως το άγχος σου τυπικά επιμένει για μήνες και επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή σου λειτουργικότητα.

Υπάρχουν 5 κύριοι τύποι αγχωδών διαταραχών

  1. Γενικευμένο άγχος (GAD) χαρακτηρίζεται από χρόνιο άγχος, υπερβολική ανησυχία, και ένταση, ακόμα και όταν υπάρχει κάτι ελάχιστο ή και τίποτα που το προκαλεί.
  2. Εμμονική-Καταπιεστική διαταραχή (OCD) χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, αθέμιτες σκέψεις (ή εμμονές) και /ή επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές(καταπιέσεις).
  3. Η διαταραχή πανικού χαρακτηρίζεται από απρόσμενα και επαναλαμβανόμενα επεισόδια έντονου φόβου σε συνδυασμό με φυσικά συμπτώματα όπως πόνους στο στήθος, έντονοι χτύποι καρδιάς, κομμένη αναπνοή, ζάλη, και/ή κοιλιακή δυσφορία.
  4. Η μετατραυματική στρεσογόνα διαταραχή (PTSD) είναι επίσης μια αγχώδης διαταραχή και μπορεί να εμφανιστεί μετά από την έκθεση κάποιου σε ένα τρομακτικό γεγονός κατά το οποίο συνέβη σοβαρή σωματική ζημιά ή υπήρχε η απειλή αυτής. Τραυματικές εμπειρίες που μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για αυτή τη διαταραχή (PTSD) περιλαμβάνουν προσωπικές επιθέσεις, φυσικές και/ή ανθρωπογενείς καταστροφές, ατυχήματα, ή στρατιωτικές μάχες.
  5. Η διαταραχή κοινωνικού άγχους (επίσης γνωστή ως ‘κοινωνική φοβία’) χαρακτηρίζεται από αφόρητο άγχος και υπερβολική αυτοσυνειδησία στις καθημερινές κοινωνικές καταστάσεις.

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να έχουν επιδράσεις στο 31% των Αμερικάνων σε κάποιο σημείο στη ζωή τους

Σύμφωνα με τον αμερικάνικη εταιρία ψυχολογίας (APA), το 19% των Αμερικάνων άνω των18, είχε μια αγχώδη διαταραχή τον περασμένο χρόνο και το 31% των Αμερικανών θα βιώσουν μια αγχώδη διαταραχή στη ζωή τους.

Το άγχος μπορεί να είναι γενετικό.

Σύμφωνα με την Healthline, το άγχος μπορεί να είναι γενετικό αλλά μπορεί επίσης να επηρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι πιθανό να έχει κανείς άγχος, χωρίς αυτό να προϋπάρχει στην οικογένεια, ωστόσο, εικάζεται ότι υπάρχει κάποιο γενετικό στοιχείο που κάνει το άγχος πιο επικρατές σε κάποια άτομα. Οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ άγχους και γενετικής, αν και χρειάζεται να γίνει αρκετά περισσότερη έρευνα σε αυτό τον τομέα.

Το άγχος συχνά ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Σύμφωνα με την CDC, 7.1% των παιδιών μεταξύ 3-17 (περίπου 4.4 εκατομμύρια) έχουν διαγνωστεί με άγχος. Έξι στα δέκα παιδιά (59.3%) μεταξύ των ηλικιών 3-17 έχουν λάβει θεραπεία ή αγωγή για το άγχος.

Το να έχεις μια αγχώδη διαταραχή μπορεί να αυξήσει το ρίσκο για άλλες επιπλοκές στη σωματική υγεία.

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το άγχος σημειώνεται σε αρκετές χρόνιες σωματικές αρρώστιες, συμπεριλαμβάνοντας καρδιακά νοσήματα, χρόνιες αναπνευστικές διαταραχές, γαστρεντερικές παθήσεις όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλα.

Κρύα χέρια και πόδια; Το άγχος μπορεί να είναι η αιτία.

Εάν είσαι κάποιος που συνεχώς παλεύει με το να έχει κρύα χέρια και πόδια, μπορεί να είναι το αποτέλεσμα του άγχους σου. Όταν έχουμε άγχος, στο μυαλό μας ξεκινά να δρα το ένστικτο πάλης ή φυγής, και η ροή του αίματος ανακατευθύνεται από τα άκρα προς τον κορμό και τα ζωτικά όργανα.

Το άγχος μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα θυμού και απώλεια μνήμης.

Μια λιγότερο γνωστή παρενέργεια του άγχους είναι ο θυμός. Όταν νιώθεις ανίσχυρος απέναντι σε μια κατάσταση, το να εκφράσεις θυμό είναι ένας φυσικός τρόπος να νιώσεις ότι έχεις κάποιου είδους έλεγχο.

Για του χρόνιους υποφέροντες του άγχους, η κατάθλιψη είναι το πιο κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται, αλλά και ο θυμός είναι αρκετά συχνός. Όπως εξηγεί η Discover Mood, “το άγχος είναι συχνά συνδεδεμένο με την υπερδιέγερση από ένα στρεσογόνο περιβάλλον ή απειλή, σε συνδυασμό με την αντιλαμβανόμενη ανικανότητα να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την απειλή. Αντιθέτως ο θυμός συχνά συνδέεται με την ενόχληση. Όταν το άγχος δεν αναγνωρίζεται ή δεν εκφράζεται, μπορεί να μετατραπεί σε ενόχληση που εύκολα οδηγεί σε θυμό.

Το άγχος μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια μνήμης.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, το στρες, το άγχος, ή η κατάθλιψη μπορούν συχνά να προκαλέσουν μικρές απώλειες μνήμης, σύγχυση και δυσκολία συγκέντρωσης. Η VeryWellMind εξηγεί πως “οι αναμνήσεις μπορούν να επηρεαστούν όταν είστε υπό περιόδους στρες ή βιώνετε κάποιου είδους ενόχληση στη διάθεση σας”. Το να έχετε μια σημαντική αγχώδη διαταραχή όπως Γενικευμένο Άγχος (GAD) μπορεί να δημιουργήσει πολλά από αυτά τα προβλήματα καθημερινά, αφήνοντάς σας να λειτουργείτε σε χαμηλότερα επίπεδα διαχείρισης της μνήμης.”

Το άγχος μπορεί ακόμα και να επηρεάσει την αίσθηση της όσφρησης.

Οι άνθρωποι που παλεύουν με το άγχος μπορεί να είναι πιο πιθανό να θεωρούν τις φυσικές μυρωδιές ως κακές μυρωδιές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscience. Όταν επεξεργαζόμαστε τις μυρωδιές, τυπικά ενεργοποιείται μόνο το οσφρητικό σύστημα. Ωστόσο, στους ανθρώπους με ψηλότερα επίπεδα άγχους, το συναισθηματικό σύστημα μπορεί να συνυφανθεί με το οσφρητικό, το οποίο μπορεί να μεταβάλλει ελαφρά την αντίληψη μας για τις μυρωδιές.

Πηγή: bigthink.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει