1984: Μια προφητεία για την ήττα του ανθρώπου

by admin
493 views

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Το 1984 γράφτηκε από τον Οργουελ το 1948 για το μακρινό τότε 1984. Πολλοί έχουν χαρακτηρίσει το έργο του Οργουελ  σαν μια ακριβής και ανατριχιαστική προφητεία για το μέλλον του κόσμου.

Στα τέλη του 1948 ο Τζορτζ Οργουελ, ταλαιπωρημένος από τη φυματίωση, δακτυλογραφούσε ξαπλωμένος στο κρεβάτι το τελικό κείμενο ενός μυθιστορήματος που θα κυκλοφορούσε τον επόμενο χρόνο και θα συγκλόνιζε τον κόσμο. Αν θα έπρεπε να κρατήσουμε τον όρο «δυστοπία» για ένα μόνο βιβλίο, πιστεύω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα σκέφτονταν το 1984 του George Orwell, σε σημείο μάλιστα που θέλοντας να περιγράψουμε μια δυστοπική κατάσταση χρησιμοποιούμε το επίθετο «οργουελικός». Το σχεδίαζε, όπως είχε πει ο ίδιος, από το 1943, μετά τη Διάσκεψη της Τεχεράνης που διεξήχθη από τις 28 Νοεμβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου του 1943, στην οποία συμμετείχαν ο Τσόρτσιλ, ο Στάλιν και ο Ρούζβελτ συζητώντας για το μέλλον του κόσμου μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Όργουελ είδε ένα μέλλον για τον κόσμο πολύ διαφορετικό από τους ηγέτες των 3 υπερδυνάμεων. Χρειάστηκε να περάσουν κάποια χρόνια για να επαληθευτούν οι δυστοπικές προβλέψεις του και για αυτό η τεράστια επιτυχία του βιβλίου οφείλεται στο ότι, σε αντίθεση με τα άλλα ουτοπικά ή δυστοπικά μυθιστορήματα, προέβλεπε το πώς θα ήταν ο κόσμος όχι στο μακρινό αλλά στο κοντινό μέλλον.

Ο πολίτης του 1984 όπως και αυτός του σήμερα μπορεί να μην περιορίζεται από αλυσίδες αλλά η πρόσβασή του σε πληροφορίες είναι τόσο ελεγχόμενη και παραποιημένη που υπόκειται σε συνεχή πλύση εγκεφάλου και φοράει παρωπίδες εν αγνοία του, είναι αναισθητοποιημένος παθολογικά, αρκείται στο να λατρεύει το Κόμμα, να ασπάζεται κάθε αλήθεια που αυτό τον ταΐζει και να μισεί τους εχθρούς που αυτό του υποδεικνύει.

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει