4 φράσεις του Τζελαλεντίν Ρουμί που θα τραγουδήσουν στην ψυχή σου

Και θα σε βοηθήσουν στο πνευματικό μονοπάτι

by admin
597 views

Ο Τζελαλεντίν Ρουμί είναι ένας από εκείνους τους λίγους ανθρώπους σε όλη την ανθρώπινη ιστορία που ήταν και βαθιά σοφός ΚΑΙ εξαιρετικά εύγλωττος στην έκφραση αυτής της σοφίας στα γραπτά του. Ένας Πέρσης ποιητής του 13ου αιώνα, ο Ρουμί ήταν μουσουλμάνος αλλά τα έργα του είχαν και έχουν παγκόσμια απήχηση και εκτιμήθηκαν από Μουσουλμάνους, Χριστιανούς, Εβραίους και όσους ανήκουν σχεδόν σε όλες τις πνευματικές παραδόσεις.

Τα παρακάτω αποσπάσματα από τα γραπτά του αποκαλύπτουν τον σπάνιο συνδυασμό σοφίας και δεξιοτεχνίας του Ρουμί με τη γλώσσα. Όλοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα πολύτιμα πετράδια για να μας προωθήσουν στο πνευματικό μονοπάτι.

1. «Η σιωπή είναι η γλώσσα του Θεού, όλα τα άλλα είναι φτωχή μετάφραση».

Τόσο όμορφο. Αυτό ακουμπά στην καρδιά της πνευματικότητας. Βρίσκουμε τις απαντήσεις μας στο μυστήριο της σιωπής. Έλεγε ο Έμερσον ότι προτιμούσε τη σιωπή της εκκλησίας ΠΡΙΝ ο ιεροκήρυκας αρχίσει να κηρύττει.

Τόσοι πολλοί αναζητούν νόημα και απαντήσεις στο αντίθετο της σιωπής – λέξεις, γλώσσα, σκέψη – όλα αυτά είναι προϊόντα του εγγενώς εσφαλμένου νου μας. Ο Ρουμί μπαίνει αμέσως στην ουσία λέγοντας ότι αυτό που ρέει μέσα στο νου μας είναι μια κακή μετάφραση της γλώσσας του Θεού.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που ο διαλογισμός και η προσευχή είναι τόσο απαραίτητα για όσους ταξιδεύουν στο πνευματικό μονοπάτι. Μας βοηθούν να ησυχάσουμε το νου, κάτι που βελτιώνει την ικανότητά μας να επικοινωνούμε σε αυτή τη σιωπηλή γλώσσα με τον Θεό, το Θείο, το Σύμπαν

2. «Μην ικανοποιείσαι με ιστορίες, πώς έχουν πάει τα πράγματα με τους άλλους. Δημιούργησε τον δικό σου μύθο».

Παίρνω τα λόγια του Ρουμί, εδώ, ως μια προτροπή προς όλους μας να χαράξουμε τα δικά μας μονοπάτια και, συγκεκριμένα, να εξερευνήσουμε τις δημιουργικές μας πλευρές. Το Σύμπαν το θέλει αυτό από εμάς — να δημιουργήσουμε πράγματα που μόνο εμείς, με το εντελώς μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε.

Κάποια από αυτά θα έρθουν με τη μορφή της γνωστής δημιουργικότητας — γράφοντας άρθρα, βιβλία, τραγούδια. τραγούδι, υποκριτική, ζωγραφική, γλυπτική κ.λπ. Όμως, μη νομίζετε ότι αν δεν έχετε κάποιο ενδιαφέρον ή ταλέντο στα παραπάνω, δεν μπορείτε να ασκήσετε τη δημιουργικότητά σας.

Μπορείτε να είστε δημιουργικοί στο να δημιουργείτε ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς να βελτιώσετε κάτι στη δουλειά. Ένας καλύτερος τρόπος πώλησης αυτοκινήτων ή διαφημίσεων. Ή αν είστε βοηθός κάποιου, αναζητώντας ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα για αυτόν. Αυτό είναι και δημιουργικότητα. Κυριολεκτικά δημιουργείς κάτι εκεί όπου δεν υπήρχε τίποτα πριν. Μια ιδέα, ένα άρθρο, ένας πίνακας. Δεν έχει σημασία. 

Ως ένας από τους πιο προικισμένους δημιουργούς που ανέπνευσε ποτέ, ο Ρουμί το γνώριζε αυτό όπως όλοι.

3. «Θέλω να τραγουδάω όπως τραγουδούν τα πουλιά, χωρίς να ανησυχώ για το ποιος ακούει ή τι σκέφτεται».

Ναι! Τραγουδήστε με την καρδιά σας, είτε είστε μόνοι είτε σε μια ομάδα γνωστών… είτε αγνώστων. Ποιος νοιάζεται; Το ίδιο και ο χορός. Αφήστε το να εκφραστεί.

Γιατί; Γιατί όταν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση, όταν τραγουδάμε, χορεύουμε ή οποιοδήποτε είδος παράστασης μπορεί να είναι, ο Θεός/το Σύμπαν/ο Θείος Δημιουργός (ή οποιοδήποτε άλλο σύστημα πεποιθήσεων σας) εκφράζεται μέσα από εμάς. Γι’ αυτό αισθανόμαστε τόσο καλά. Είμαστε κυριολεκτικά σε συγχρονισμό με το Σύμπαν όταν το αφήνουμε να εκφραστεί και «τραγουδάμε όπως τραγουδούν τα πουλιά».

4. «Το καθήκον σας δεν είναι να αναζητήσετε την αγάπη, αλλά απλώς να αναζητήσετε και να βρείτε όλα τα εμπόδια μέσα σας που έχετε χτίσει εναντίον της».

Αυτό εκφράζει όμορφα την πνευματική ιδέα ότι ο δρόμος προς την ικανοποίηση σε όλα τα θέματα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης, βρίσκεται μέσα μας. Δεν «αναζητάμε την αγάπη», ή οτιδήποτε άλλο, κοιτάζοντας τον κόσμο.

Τα εμπόδια μέσα μας στα οποία αναφέρεται ο Ρουμί είναι κυριολεκτικά συνώνυμα με τις εγωικές αποσκευές μας. Μας προτρέπει να μην αναζητήσουμε αυτόν τον τέλειο σύντροφο «εκεί έξω», αλλά μάλλον να αφήσουμε παράμερα εκείνες τις τάσεις και τις προκαταλήψεις που κρατήσαμε και που μας εμποδίζουν να βρούμε το κατάλληλο άτομο.

Το γεγονός ότι το έγραψε αυτό πριν από περισσότερα από 700 χρόνια δείχνει ότι ο Ρουμί ήταν πραγματικά μια ιδιοφυΐα που ήταν έτη φωτός μπροστά από την εποχή του.

“Ποιο είναι το νόημα της ζωής;”: Ρώτα τον Αριστοτέλη

OSHO: Η ευτυχία του να είσαι

Συμβουλές ευτυχίας τριών Ελλήνων φιλοσόφων

Πηγή: medium.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει