4 Τύποι Ανθρώπων υπάρχουν. Εσύ ποιος είσαι;

by admin
271 views

4 Τύποι Ανθρώπων υπάρχουν. Εσύ ποιος είσαι;

Οι Δότες, οι Λήπτες, οι Έξυπνοι και οι Σούπερ Έξυπνοι.

Μακάρι να το ήξερα νωρίτερα – οι σπουδαίοι γονείς ανήκουν στην τελευταία κατηγορία.

Γράφει ο Karthik Rajan

Όταν ήμουν νέος, νόμιζα ότι έπρεπε να πετύχω.
Όταν ήμουν νέος, με έμαθαν να είμαι καλός με τους άλλους.
Αυτό που χρειαζόμουν ήταν να συνδεθώ.

Γιατί όλα αυτά επέστρεψαν, πλημμυρίζοντας τις σκέψεις μου; Πρόσφατα έβλεπα κάτι ενδιαφέρον στην τηλεόραση. Προφανώς, με τα κρούσματα COVID να μειώνονται, οι πωλήσεις αντισηπτικών χεριών μειώνονται. Από την άλλη, αυξάνονται τα lip gloss, τα κιτ περιποίησης γενειάδας και λεύκανσης των δοντιών.

Γέλασα — αφημένοι στον εαυτό μας, χουχουλιάζοντας στα σπίτια μας, συχνά δίνουμε προτεραιότητα στο να νιώθουμε άνετα παρά να κάνουμε εντύπωση. Ωστόσο, όταν τα πράγματα αρχίζουν να ανοίγουν, η παρόρμησή μας να συνδεθούμε θριαμβεύει πάνω στην άνεση.

Μπορεί η παρόρμηση για σύνδεση να μας κάνει να φιλοσοφήσουμε;

Έχουμε πολλούς τρόπους για να ταξινομήσουμε τους ανθρώπους. Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του πόσο συνδεδεμένοι νιώθουμε με βάση το πώς μας συμπεριφέρονται οι άλλοι.

Λοιπόν, εδώ είναι η δική μου εκδοχή για τους ανθρώπους με βάση το πώς σας συμπεριφέρονται (όχι πώς τους συμπεριφέρεστε)

1. Δότες: Σας φέρονται όπως τους αρέσει να τους φέρονται.
2. Λήπτες: Σας συμπεριφέρονται με έναν τρόπο και περιμένουν να πάρουν τα εκατονταπλάσια
3. Έξυπνοι: Σας συμπεριφέρονται όπως σας αρέσει να σας φέρονται.
4. Σούπερ Έξυπνοι: Σας συμπεριφέρονται όπως σας αρέσει να σας φέρονται, αν το κόστος για να σας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο είναι μικρότερο για αυτούς. Οι σπουδαίοι γονείς μου έρχονται στο νου εδώ.

Πώς να εντοπίσετε τη διαφορά μεταξύ τους ειδικά 1 και 3;

Οι λήπτες (αριθμός 2) είναι εύκολο να εντοπιστούν. Το ένστικτό σας θα σας το αναδείξει. Πρώτα είναι το τοξικό είδος. Προσοχή, όταν είστε κοντά τους είστε σαν βάτραχος σε νερό που ζεσταίνεται αργά σε μια εστία. Δεν σκέφτεστε να πηδήξετε έξω καθώς είστε συναισθηματικά παγιδευμένοι ή σας ζεσταίνουν το νερό τόσο ελαφρά που αισθάνεστε τη ζέστη αλλά δεν έχετε την πλήρη επιθυμία να πηδήξετε έξω.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι μη τοξικοί λήπτες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι τόσο απορροφημένοι από τον εαυτό τους που είναι πάντα συνεπείς – αυτοαπορροφημένοι. Το «εγώ» είναι η αγαπημένη τους λέξη. Μπορείτε να το νιώσετε πριν τελειώσουν τις προτάσεις τους.

Οι δότες (αριθμός 1) είναι οι περισσότεροι από τους κανονικούς ανθρώπους στην πραγματική ζωή. Μπορείτε να τους παρατηρήσετε και η συμπεριφορά τους δείχνει πώς τους αρέσει να τους φέρονται. Μάθετε από αυτό.

Οι έξυπνοι (αριθμός 3) είναι οι πιο δύσκολοι γιατί δεν ξέρουμε αν είναι δότες ή έξυπνοι. Ο απλός εμπειρικός κανόνας είναι να δείτε πώς συμπεριφέρονται στους άλλους ανθρώπους. Είναι συνεπείς ή προσαρμόζονται; Αν προσαρμόζουν τις συμπεριφορές τους, ξέρετε τι τύπος ανθρώπου είναι.

Οι σούπερ έξυπνοι (αριθμός 4) διαφέρουν από τους απλώς έξυπνους. Η διαφορά μεταξύ τους είναι η αυτοσυντήρηση. Μερικές φορές, το Νούμερο 3 μπορεί να αισθάνεται σαν ένα χαλάκι εισόδου – χρήσιμο αλλά χρησιμοποιημένο.

Αυτή είναι επίσης η διαφορά μεταξύ της σωστής ανατροφής των παιδιών και το να τα κακομαθαίνεις.

Ο αριθμός 4 αφορά την εσωτερική χαρά. Αυτό που έχει μεγάλη αξία για τους άλλους αλλά λιγότερο κόστος για εσάς. 

Οι άνθρωποι δεν ξεχνούν ποτέ πώς τους συμπεριφέρεστε. Ωστόσο, μην είστε χορτοφάγο λιοντάρι.

Η ζωή είναι σαν να κάθεσαι σε ένα καφενείο και να παρατηρείς ανθρώπους. Οι γενικές συμβουλές για τη ζωή είναι να δείχνετε ενδιαφέρον παρά να είστε ενδιαφέροντες.

Εξάλλου, οι άνθρωποι δεν ξεχνούν ποτέ πώς ένιωσαν.
Ό,τι ισχύει για τους άλλους ισχύει και για σένα.
Οι άνθρωποι δεν ξεχνούν πώς τους συμπεριφέρεστε.

Οι περισσότεροι από εμάς διδάσκονται να είμαστε καλοί με τους άλλους. Αλλά έχουμε παρωπίδες για το πώς μας συμπεριφέρονται οι άλλοι – μέχρι να είναι πολύ αργά, ειδικά στις σχέσεις. Δύο αποφθέγματα που με εμπνέουν παρατίθενται ξανά παρακάτω.

«Το να περιμένεις από τον κόσμο να σου φερθεί δίκαια επειδή είσαι καλός άνθρωπος είναι σαν να περιμένεις από ένα λιοντάρι να μην σου επιτεθεί επειδή είσαι χορτοφάγος».

«Μπορεί να είσαι το πιο γλυκό ροδάκινο στο δέντρο, αλλά σε μερικούς ανθρώπους απλά δεν αρέσουν τα ροδάκινα».

Η ευγενική μας ανατροφή μάς εκπαιδεύει να είμαστε καλοί με τους άλλους. Η αναφορά μας είναι συχνά ο εαυτός μας. Αντιστρέψτε το, παρατηρήστε τους ανθρώπους, ταξινομήστε τους και απλοποιήστε τη ζωή σας.

Η εσωτερική σας χαρά είναι δική σας. Η ευτυχία σας, ωστόσο, εξαρτάται από το με ποιον περιβάλλεστε.

Συνδεθείτε καλύτερα. Κάντε τις σχέσεις σας να λειτουργούν με τρόπους που να έχουν νόημα για εσάς.

Με άλλα λόγια, να είστε εγωιστές σε ό,τι έχει σημασία.

Ρώτησα κάποτε τον πατέρα μου, όταν ήμουν νέος, πώς μπορούσε να επιλέξει με ποιον να συνεργαστεί. Στις ημέρες εκείνες, το νομικό σύστημα ήταν τόσο καθυστερημένο που θα χρειάζονταν δεκαετίες για την επίλυση διαφορών. Έτσι, οι περισσότερες συναλλαγές έκλειναν με χειραψίες (ακόμα και όταν υπήρχαν έντυπα έγγραφα).

Ο πατέρας μού είπε: 

“Παρατήρησε τους ανθρώπους, μοιράζονται περισσότερα από όσα αντιλαμβάνονται. Ένα σταθερό βαρόμετρο που έχω βρει είναι το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους άλλους. Οι ιδιοφυΐες μπορεί να είναι τομάρια και δεν αξίζουν τον χρόνο σας. Οι καλύτερες προσλήψεις στην καριέρα μου είναι εκείνοι που αντιμετώπισαν με αξιοπρέπεια τον υπάλληλο υποδοχής και τον σερβιτόρο κατά τη διάρκεια της μεσημεριανής συνέντευξης”.

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει