5 τρόποι για να μειώσεις το χρόνο στα social media

by admin
649 views
Τα social media σκοτώνουν τη νοητική ταπεινότητα

Παλιά κάναμε ένα τσιγάρο στο πεντάλεπτο διάλειμμα της δουλειάς. Τώρα, τσεκάρουμε την αρχική μας. Μήπως είναι ώρα για διάλειμμα;

Μια ατελείωτη σειρά από έρευνες δείχνουν ότι περνώντας πολύ χρόνο στα social media προκαλείται άγχος και κατάθλιψη – και, ειρωνικά, ένα αίσθημα μοναχικότητας. Αυτά τα ευρήματα αφορούν και ενήλικες και παιδιά.

Τι φταίει;

Πολλοί παράγοντες φταίνε. Φταίνε οι ρετουσαρισμένες εικόνες από τις ζωές των άλλων, που κάνουν τη δική μας ζωή να μοιάζει ανεπαρκής. Φταίει ο φόβος ότι «κάτι χάνεις»: όταν βλέπεις τόσους ανθρώπους να κάνουν τόσο συχνές αναρτήσεις, μοιάζει ότι όλοι κάνουν πολλά πράγματα στη ζωή τους – εκτός από εσένα. Φταίνε οι πολιτικές απόψεις που στα social media κάνουν τα πράγματα πολύ χειρότερα: υπερβολικά πολλές πληροφορίες, υπερβολικά πολλές αντιδράσεις, είτε θετικές, είτε αρνητικές.

Πώς να μειώσουμε το χρόνο στα social media;

  1. Διέγραψε τις εφαρμογές στο κινητό σου

Θα εμποδίσει την αχρείαστη πρόσβαση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

  1. Βάλε όρια στη χρήση

Αν δε μπορείς να διαγράψεις τις εφαρμογές με τη μία, κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν εφαρμογές που μετρούν το χρόνο που περνάς στα social media και σε ειδοποιούν όταν ξεπεράσεις το ημερήσιο όριο.

  1. Πρόσεχε τι σελίδες ακολουθείς

Αν κάποιος φίλος σου ή κάποια σελίδα που ακολουθείς, ανεβάζει μόνο αναρτήσεις που σε τσαντίζουν, γιατί δεν σταματάς να ακολουθείς;

  1. Θέσπισε μέρα αργίας

Όρισε μέσα στην εβδομάδα μία μέρα ψηφιακής αποτοξίνωσης. Αυτή την ημέρα δεν απαντάς σε κανένα μήνυμα, δεν τσεκάρεις την αρχική σου, δεν ανοίγεις το κινητό.

  1. Σβήσε τις ειδοποιήσεις

Δε χρειάζεσαι να ακούς ειδοποιήσεις κάθε φορά που η θειά σου ανεβάζει μια νέα φωτογραφία της γάτας της.

Τα social media υποτίθεται ότι φέρνουν τους ανθρώπους κοντά με νέους και διασκεδαστικούς τρόπους. Δεδομένου το πόσο άγχος μας προκαλούν, όμως, ίσως είναι ώρα να ξεκόψουμε σιγά σιγά.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: bigthink.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει