6 σημάδια που αποδεικνύουν ότι είσαι ένας Homo Universalis

by admin
1,4K views

Μη νιώθεις ενοχές όταν σε κρίνουν ως «πολυπράγμονα» ή ότι δεν ξέρεις τι να πρωτοκάνεις. Ζούμε την εποχή του multitasking και της πολυπραγμοσύνης. Είμαστε λίγο απ’ όλα, επομένως είμαστε και εμείς ένας Homo Universalis. Μήπως είσαι φιλοπερίεργος, πολυμαθής, «καθολικός», συνολικός άνθρωπος με πολλές ιδιότητες, όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο ιδανικός άνθρωπος της Αναγέννησης;

Μακάρι να είχες 10 ζωές για να ασχοληθείς με όλα.

Σε όλα βρίσκεις κάτι συναρπαστικό και κάτι «φευγάτο». Σκέφτεσαι συνέχεια να είχες δέκα ζωές για να ασχοληθείς με όλα. Βρίσκεις ελκυστική τη ζωγραφική παρόλο που μπορεί να μην ξέρεις να τραβήξεις μια ευθεία γραμμή, ή σου έρχονται επιθυμίες να μάθεις ανεξήγητα και ξαφνικά, π.χ να ασχολείσαι με πηλό κτλ.

Ακόμη να απαντήσεις στο «τί θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις»…

Από το Νηπιαγωγείο, το πρώτο πράγμα που σε ρωτάνε οι «μεγάλοι» μετά το όνομά σου και την ηλικία σου, είναι το τί θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις! Ίσως τότε και να απάντησες πολύ πιο εύκολα! Έχεις φτάσει σε δεκαετίες που «θα έπρεπε» -σύμφωνα με πολλούς…- να έχεις «βρεί το δρόμο σου». Τί δρόμο να βρεις όμως όταν μέσα σου υπάρχουν άπειρες διασταυρώσεις; Αμφισβητείς ότι έχεις επιλέξει το κατάλληλο επάγγελμα, νομίζεις πως έκανες λάθος επιλογή και θέλεις να κάνεις κάτι άλλο αλλά δεν ξέρεις τί…Δεν είναι αυτό σημάδι για στεναχώρια! Καλό είναι που δε μεγαλώνεις!

«Μα καλά όλα αρέσουν σε σένα πια»;

Παντού βρίσκεις νόημα χωρίς να μπορείς να το ορίσεις. Άλλωστε το νόημα, είναι διαίσθηση και όχι «ζύγισμα». Λες περισσότερα «Ναι» και το «Όχι».Βασικό χαρακτηριστικό ενός πολυπράγμονα ανθρώπου, είναι ότι έχει θετική στάση σε όλα και στο μόνο που λέει «Όχι», είναι στη στασιμότητα και στη μονομέρεια!

Όλα συνδέονται στο μυαλό σου!

Είσαι της σχολής του Hawking και δεν το ξέρεις! Η σκέψη σου κάνει «άλματα» σύμφωνα με άλλους, όμως το μόνο που κάνει, είναι να λειτουργεί σαν μαγνήτης που βρίσκεται κοντά σε μικρά σιδεράκια! Θέλει να τα φέρει όλα κοντά! Κάνεις μια κουβέντα για κοινωνικά θέματα και μνημονεύεις τη φύση.Ένα ένστικτο σε οδηγεί σε μια μόνιμη αμφιβολία! «Δε γίνεται, όλα κάπως συνδέονται…».

Λίγο «ερημοσπίτης»…μέχρι να βρεις κατάλληλες στέγες!

Σε έναν κόσμο που σχεδόν έχει καταντήσει «ντροπή», να θες να είσαι ταυτόχρονα σε πολλές βάρκες, εσύ, δε χαλάς τη ζαχαρένια σου. Πιστεύεις ότι τα όσα σκέφτεσαι σου κάνουν την καλυτερη παρέα! Καλό θα ήταν να είχες και παρέα, αλλά Οk, δεν είναι όλα όπως τα θέλουμε! «Ψιλο-μονάζεις», θεωρείς χόμπι να γράφεις, να σκέφτεσαι όμως έχει μια θέληση να βγάλεις προς τα έξω ό,τι όμορφο σε κάνει να ασχολείσαι. Ψάχνεις και άλλους «πολεμιστές του φωτός» που έλεγε και ο Κοέλιο! Όντας πολύ επιλεκτικός με τους ανθρώπους, όταν βρεις φίλους που έχουν «πολυσχιδίαση», τους κρατάς για πάντα! Εκεί διοχετεύεις όλον σου τον εαυτό!

Τα βιβλία σου είναι…κοσμο-γωνίες!

Σου αρέσει η λογοτεχνία αλλά θέλεις να διαβάσεις πράγματα στα οποία θα δεις κι άλλο χάος. Οι τίτλοι των βιβλίων που αγοράζεις, μόλις γίνουν αντιληπτοί από τους «μη μυημένους» σκορπούν τον τρόμο και σε ρωτούν πού έχεις μπλέξει!Θέλεις να έχει το βιβλίο λίγο Πλάτωνα, λίγο Φρόϋντ, λίγο Αϊνστάϊν! Θέλεις πολλές οπτικές και στο τέλος η πρόκλησή σου είναι να τις ενώσεις! Ε, δε χρειάζεσαι άλλη «συμπτωματολογία»! Είσαι άνθρωπος «παμφάγος» πνευματικά! Αλίμονο αν νιώσεις ντροπή για κάτι τέτοιο! Μόνο χαρά! Μην ξεχνάς αυτό που έγραφε ο Νίτσε «…Και εκείνους που τους είδαν να χορεύουν, τους πέρασαν για τρελούς, αυτοί που δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική…»
Αλέξανδρος Δρίβας Πηγή: https://www.tsemperlidou.gr

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει