6 Τρόποι Για Να Καλλιεργήσεις Την Ευγνωμοσύνη Σου

by admin
715 views
6 Τρόποι Για Να Καλλιεργήσεις Την Ευγνωμοσύνη Σου

6 Τρόποι Για Να Καλλιεργήσεις Την Ευγνωμοσύνη Σου

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επίτευξη ενός στόχου ή την επιτυχία, οι περισσότεροι εστιάζουν στο επόμενο βήμα της ζωής τους. Και ενώ κάποιες φορές είναι πολύ καλό το να προγραμματίζεις, κάποιες άλλες ίσως είναι δεν είναι τόσο γιατί σου προκαλεί ένα αρνητικό κλίμα και χαμηλή αυτοεκτίμηση.  Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την επιτυχία, οι περισσότεροι έχουν την τάση να μένουν προσκολλημένοι στις αποτυχίες τους, με αποτέλεσμα να χάνουν την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθησή τους. Τι ρόλο μπορεί να παίξει η ευγνωμοσύνη;

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την ευτυχία ενός ατόμου.

Αντίθετα, τα πιο επιτυχημένα άτομα, χρησιμοποιούν μία επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδο για να μπορούν να παραμένουν στην κορυφή. Ποια είναι αυτή; Η ευγνωμοσύνη. Το να είσαι ευγνώμων, δίνει νόημα και αξία σε καθετί που συμβαίνει στην ζωή σου. Η ευγνωμοσύνη σε κάνει περισσότερο χαρούμενο και αυτό έχει άμεση επίδραση στην απόδοσή σου.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η ευγνωμοσύνη συνδέεται με την ευτυχία ενός ατόμου. Προκαλεί θετικά συναισθήματα, σε κάνει να εκτιμάς αυτά που έχεις, βελτιώνει την υγεία και την αποδοτικότητά σου, σε βοηθά να διαχειρίζεσαι κάθε είδους δυσκολία και χτίζει γερές σχέσεις. Συνεπώς αυξάνει τις πιθανότητες να αγγίξεις την επιτυχία και να γίνεσαι καλύτερος σε ότι και αν κάνεις.

“Αν είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις, θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε όλα όσα δεν έχεις, δεν θα έχεις ποτέ αρκετά” – Oprah Winfrey

Από την άλλη, αν δεν είσαι ευγνώμων, έχεις την τάση να υιοθετείς μία αρνητική νοοτροπία, η οποία θα εμποδίζει την εξέλιξή σου. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλοί τρόποι που θα σε βοηθήσουν να εξασκήσεις την ευγνωμοσύνη σου, έτσι ώστε να μπορείς να εξασφαλίσεις την επιτυχία σου, οτιδήποτε και αν συμβαίνει στην ζωή σου.

Ευγνωμοσύνη: Φτιάξε μία λίστα

Ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, γνωρίζει ότι η ευγνωμοσύνη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του. Ο ίδιος μάλιστα αποκάλυψε πως γράφει κάθε ημέρα ένα σημείωμα ευγνωμοσύνης, καθώς έτσι θεωρεί ότι γίνεται καλύτερος.

Μπορείς και εσύ να ξεκινήσεις να γράφεις όλα αυτά για τα οποία είσαι ευγνώμων. Μπορεί να είναι κάποια άτομα, υλικά αγαθά ή κάποια κατορθώματά σου που σε εμπνέουν και σε κάνουν να θέλεις να δουλέψεις ακόμα πιο σκληρά για να επιτύχεις τους στόχους σου. Αυτό θα σε βοηθήσει πολύ όταν νιώθεις ότι έχεις χάσει το κίνητρό σου.

Να θυμάσαι τις αποτυχίες σου

Είναι στην φύση σου να φοβάσαι μία αποτυχία. Ωστόσο μάθε να σκέφτεσαι αλλιώς. Χρησιμοποίησε κάθε σου αποτυχία σαν ένα μάθημα και σαν κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι ευγνώμων. Όταν θυμάσαι τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, τότε συνειδητοποιείς το πόσο μακριά έχεις φτάσει, αλλά και όλη την βοήθεια που έχεις δεχθεί.

Μία αποτυχία σε κάνει να σκέφτεσαι γιατί κυνηγάς την επιτυχία. Είναι πολύ σημαντικό να μαθαίνεις από τα λάθη του παρελθόντος και να προχωράς μπροστά.

Έλεγξε τις σκέψεις σου

Κάποιες φορές, το μυαλό σου παίζει περίεργα παιχνίδια και σε κάνει να σκέφτεσαι “τι θα γινόταν αν”. Τέτοιου είδους σκέψεις σε κάνουν να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου και βλάπτουν την αποδοτικότητά σου. Γι΄αυτό να έχεις στο μυαλό σου μόνο τους στόχους σου, να τους βάζεις σε πρώτη προτεραιότητα όταν χρειάζεται να παίρνεις αποφάσεις και να σκέφτεσαι μόνο θετικά.

Μη λειτουργείς μόνος σου

Είναι καλό να έχεις εμπιστοσύνη στα προσόντα και τις δυνατότητές σου. Ωστόσο η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων σου είναι αντί-παραγωγική. Αν θέλεις να αγγίξεις την επιτυχία, χρειάζεσαι ανθρώπους γύρω σου. Η στήριξή τους, τα λόγια τους και η εκτίμησή τους είναι απαραίτητα για την πρόοδό σου. Αντί να προσπαθείς να επιτυγχάνεις πράγματα μόνος σου, σκέψου πώς μπορείς να συνεργαστείς με τους γύρω σου.

Χρησιμοποίησε κάθε σου αποτυχία σαν ένα μάθημα και σαν κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι ευγνώμων.

Μην παραπονιέσαι

Τα παράπονα είναι ο νούμερο ένα εχθρός της ευγνωμοσύνης: σε εμποδίζουν να δεις την θετική πλευρά των πραγμάτων και σε κάνουν να μην μπορείς να συγκεντρωθείς σε αυτό που πρέπει να κάνεις. Θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια να σταματήσεις να παραπονιέσαι, αλλά όταν τα καταφέρεις θα διαπιστώσεις ότι έχεις περισσότερη ενέργεια να κυνηγήσεις τον επόμενο στόχο σου. Πρέπει να βρεις το κουράγιο να αποδεχτείς ότι δεν θα πηγαίνουν πάντα όλα όπως τα θέλεις και όταν αυτό συμβαίνει είναι στο χέρι σου να παίρνεις όσα περισσότερα μαθήματα μπορείς.

Αποδέξου τις αδυναμίες σου

Η εξέλιξη και η δύναμη είναι αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας. Θα πρέπει να θυμάσαι ότι κανείς δεν είναι τέλειος και πως οι αδυναμίες σου σε κάνουν ξεχωριστό. Αντί λοιπόν να αγχώνεσαι για τις αδυναμίες σου, αποδέξου ότι είναι κομμάτι του εαυτού σου και βρες έναν τρόπο να ζεις μαζί τους χωρίς να κάνεις κακό στην αυτοπεποίθησή σου. Παράλληλα προσπάθησε να καλλιεργήσεις τις δυνάμεις σου.

Ευγνωμοσύνη και αισιοδοξία

Θέλει πολλή προσπάθεια να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Αν όμως τα καταφέρεις θα είσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Και όταν είσαι αισιόδοξος, τότε νιώθεις ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχεις καταφέρει. Και τότε είσαι έτοιμος να δίνεις το 100% των δυνατοτήτων σου σε ότι κάνεις. Η ευγνωμοσύνη είναι το μυστικό που μπορεί να αλλάξει την κάθε σου ημέρα και να την κάνει ημέρα χαράς (Πηγή: thriveglobal.gr)

Διαβάστε περισσότερα για την ευγνωμοσύνη:

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει