6 Βουδιστικές συμβουλές για μια ζωή χωρίς βάσανα

by admin
15,7K views
6 Βουδιστικές συμβουλές για μια ζωή χωρίς βάσανα

Μάλλον δεν υπήρξε ποτέ άνθρωπος που να μην πόνεσε ποτέ. Ο πόνος και οι δυσκολίες είναι κομμάτι της ζωής. Δε χρειάζεται, όμως, να γίνονται βάσανα. Παρακάτω έξι συμβουλές της βουδιστικής φιλοσοφίας για να δεις τη ζωή αλλιώς.

  1. Να είσαι παρών στο παρόν

Εκτός του ότι σε κάνει πολύ πιο αποτελεσματικό σε ό,τι και να αναλάβεις, το να είσαι παρών σε αυτό που γίνεται γύρω σου είναι συνταγή εσωτερικής ανάπτυξης. Να μην κολλάς στο παρελθόν, να μην ταξιδεύεις άσκοπα στο μέλλον. Εστίασε σε αυτό που συμβαίνει τώρα.

  1. Νοιάσου για τους άλλους

Ο Βούδας, αντίθετα με την κοινή αντίληψη, δεν ήθελε να είμαστε αποκομμένοι από τον κόσμο. Δε δίδαξε την αποχαύνωση σε ένα σύννεφο μυστικισμού. Αντίθετα, ίδρυσε πολλά κοινόβια όσο ζούσε. Ήταν διαρκώς σε επαφή με τους τοπικούς άρχοντες. Ήξερε σε ποιούς απευθυνόταν και προσάρμοζε τη διδασκαλία του κατάλληλα. Το να είσαι παρών σημαίνει να νοιάζεσαι για τις ανάγκες αυτών που είναι δίπλα σου. 

  1. Υποφέρεις γιατί επιθυμείς

Τα βάσανα έρχονται όταν λειτουργείς ενάντια στη φύση. Όταν δεν είσαι στο παρόν, αλλά ζεις σε έναν κόσμο από επιθυμίες που δεν αφορούν το εδώ και το τώρα. Όταν επιθυμείς, δεν είσαι εσύ. Είσαι ένας άλλος που έχει αυτά που επιθυμείς. Όταν επιστρέφεις στον εαυτό σου πονάς από την απώλεια. Πονάς πιο πολύ από το να μην το σκέφτηκες ποτέ. 

  1. Να είσαι παρών και στα δύσκολα

Σε μια δύσκολη κατάσταση, σε μια κρίση, λες «Μακάρι να γίνουν όλα πάλι φυσιολογικά». Αλλά, φυσιολογικό είναι κάτι που ακολουθεί τη φύση. Μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά και ο πόνος είναι κομμάτι της. Ο Βούδας μας καλεί να τον αποδεχτούμε.

  1. Ο νους σου κάνει τον πόνο αφόρητο

Κάποιοι είναι χαρούμενοι μέσα στον κίνδυνο και τις στερήσεις. Άλλοι έχουν τα πάντα και πάλι παραπονιούνται. Δεν είναι ότι δεν έχουν αξία οι εξωτερικές περιστάσεις. Αλλά ο νους σου, όχι οι περιστάσεις θα σου καθορίσουν την ποιότητα στη ζωή σου. Ο νους είναι εργαλείο που εκπαιδεύεται ανάλογα με το πού τον κατευθύνεις. 

  1. Ορθή δράση, όχι αντίδραση

Η ζωή μας φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολες καταστάσεις. Σε αυτές, συνήθως αντιδρούμε ενστικτωδώς. Σαν αντανακλαστικά. Με χτύπησαν; Θα χτυπήσω, θα αδικήσω, θα κρατήσω μούτρα, θα το θυμάμαι. Με παίνεψαν; Θα παινέψω, θα το ανταποδώσω, θα το κάνω φιλία, κι αυτό θα το θυμάμαι. Ο Βούδας, ενάντια στην αντίδραση προτείνει την Ορθή Δράση και τις τέσσερις ευγενείς αλήθειες.  (Πηγή: bigthink, Μετάφραση-Απόδοση:  philosophyreturns.gr)

Δείτε επίσης:

Αν είσαι καθαρός μέσα σου (Βουδιστική ιστορία)

Ο δάσκαλος και το τσάι: Μια ιστορία Ζεν

Ο Βούδας και το χειροκρότημα

Βούδας: Διδάσκοντας αγάπη ακόμη και με τον θάνατό του

Υπάρχει Θεός; (Μια ιστορία από τον Βούδα)

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει