9 μαθήματα του Κομφούκιου που θα αλλάξουν την άποψη σας για τη ζωή

by admin
12,5K views
9 μαθήματα του Κομφούκιου που θα αλλάξουν την άποψη σας για τη ζωή

Ο Κομφούκιος ήταν ένας από τους στοχαστές που επηρέασε πολύ την Κινέζικη ιστορία. Οι φιλοσοφίες και τα μαθήματα του Κομφούκιου αντηχούν έως σήμερα για το τι είναι η πραγματικότητα και πως μας επηρεάζει.

Η σοφία του ήταν τόσο απίστευτη που παρέμεινε ως ένα από τα πιο σπουδαία μυαλά του παρελθόντος που επηρέασε σημαντικά την συλλογική και ατομική μας συνείδηση.

Πρόσφερε μια διορατικότητα στη ζωή και πώς να τη ζήσουμε με έναν πιο ολοκληρωτικό και ουσιώδες τρόπο.

9 μαθήματα του Κομφούκιου που θα αλλάξουν την άποψη σας για τη ζωή

Παρακάτω, σας δίνουμε 9 από τα πιο ισχυρά του μαθήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε μια καινούργια αντίληψη για την ζωή σας και να αρχίσετε να την ζείτε με έναν πιο ολοκληρωτικό τρόπο.

Τα μαθήματα του Κομφούκιου

Ποτέ μην σταματάς να προχωράς

«Δεν έχει σημασία πόσο αργά πας εφόσον δεν σταματάς.»

Μερικές φορές, οι στόχοι που θέλουμε να φτάσουμε είναι πιο μακριά από όσο θέλουμε να είναι. Και ο δρόμος προς αυτούς τους στόχους μπορεί να φαίνεται γεμάτος με εμπόδια και δυσκολίες. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι πιο σημαντικό να συνεχίσετε να προχωράτε παρά να τα παρατήσετε.

Να είστε σταθεροί στα όνειρα σας και τελικά θα φτάσετε τον στόχο που έχετε θέσει.

Οι φίλοι έχουν σημασία

«Ποτέ μην κάνεις φιλίες με κάποιον που δεν είναι καλύτερος από εσένα.»

Γίνεστε τα άτομα με τα οποία περιβάλλεστε- ποτέ μην το ξεχνάτε αυτό. Αν περιτριγυρίζεστε με τους σωστούς ανθρώπους, θα εμπνευστείτε για να προχωρήσετε και να αναπτυχθείτε.

Αν περιβάλλεστε από ανθρώπους που δίνουν λίγη σημασία στις ικανότητες και στη ζωή τους, θα καταλήξετε σαν αυτούς.

Οι σχέσεις έχουν σημασία με πολλούς τρόπους- σιγουρευτείτε πως είστε με τους σωστούς ανθρώπους.

Υπάρχει ένα κόστος για όλα

«Είναι εύκολο να μισείς και δύσκολο να αγαπάς. Έτσι λειτουργεί όλο το σχέδιο. Είναι δύσκολο να πετύχεις τα δύσκολα πράγματα. Και πολύ εύκολο να πετύχεις τα κακά.»

Αυτό που μπορείτε να πάρετε εύκολα, συνήθως το πληρώνετε αργότερα. Τίποτα δεν είναι δωρεάν, αλήθεια- και τα εύκολα πράγματα είναι απλώς ο διάβολος μεταμφιεσμένος. Χρειάζεται να αναρωτηθείτε αν αξίζει να κυνηγήσετε κάτι και αν είστε έτοιμοι για τις δυσκολίες που θα φέρει.

Όσο μεγαλύτερη η δυσκολία στη ζωή, τόσο μεγαλύτερη η ανταμοιβή. Μπορεί να φαίνεται πιο ωφέλιμο να κυνηγήστε τα εύκολα πράγματα, αλλά το κόστος που πληρώνετε είναι αυτό που φέρνει μόνο κακά πράγματα. Να είστε πιο θαρραλέοι και να στοχεύετε για το καλύτερο!

Αφήνουμε τις αδικίες να μας επηρεάζουν

«Δεν είναι τίποτα να σε αδικούν εκτός και αν συνεχίζεις να το θυμάσαι.»

Είναι αλήθεια πως κανείς δεν είναι τέλειος και οι άνθρωποι θα σας αδικήσουν. Αλλά είναι μεγάλο θέμα μόνο αν αφήσετε το μυαλό σας να επεξεργάζεται αυτή την πράξη ξανά και ξανά. Το παρελθόν είναι εδώ για να μας διδάξει ένα θετικό μάθημα, ακόμα και αν είναι μεταμφιεσμένο σε κάτι που φαίνεται αρνητικό.

Ξεχάστε το-αλλά σιγουρευτείτε να μάθετε το μάθημα που φέρνει. Αν εστιάσετε στην αρνητική πλευρά του, θα σας κυνηγά και θα σας κάνει πικρό άτομο. Επιτρέπουμε στην αδικία να μας επηρεάσει τόσο όσο επιτρέπουμε και στην θετική της πλευρά να μας βοηθήσει-η απόφαση είναι δική σας.

Μην καθοδηγείσαι από την παρόρμηση

«Όταν εμφανίζεται ο θυμός, σκέψου τις συνέπειες».

Ποτέ μην κάνετε πράγματα λόγω του θυμού, καθώς σίγουρα θα τα μετανιώσετε αργότερα. Είναι γεγονός πως υπάρχουν πολλά πράγματα που μας κάνουν να χάνουμε την επαφή με την εσωτερική μας ηρεμία, αλλά σε αυτές τις στιγμές θυμού, δεν έχει σημασία πως θα αντιδράσετε αλλά περισσότερο να μείνετε ήρεμοι πριν κάνετε οτιδήποτε.

Μην αφήσετε αυτές τις καταστάσεις να σας αλλάξουν σε κάποιον που δε θα γινόσασταν ποτέ.  Υποχωρήστε και υπολογίστε την αντίδραση σας.

Δεν υπάρχει στόχος που δεν μπορείς να φτάσεις

«Όταν είναι προφανές πως δεν μπορείς να φτάσεις τους στόχους, μην προσαρμόζεις τους στόχους- προσάρμοσε τα βήματα σου.»

Μερικές φορές, αναλόγως με το πώς πάνε τα πράγματα, κάποιοι στόχοι φαίνονται απλώς αδύνατοι. Αυτό γίνεται λόγω των βημάτων που κάνουμε όχι λόγω του στόχου. Μην αλλάξετε τους στόχους σας και μείνετε αληθινοί στα όνειρα σας-αλλά να είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε την προσέγγιση σας.

Όλοι είναι δάσκαλοι

«Περπατώ με δύο ανθρώπους. Ο καθένας εξυπηρετεί ως δάσκαλος μου. Θα διαλέξω τα καλά από τον έναν και θα τα μιμηθώ, και τα κακά του άλλου θα τα διορθώσω στον εαυτό μου.»

Μπορείτε πάντα να μάθετε κάτι από τους γύρω σας- και από τις θετικές και από τις αρνητικές πλευρές.

Να επιθυμείτε να γίνετε τόσο ενάρετοι όσο αυτοί που θαυμάζετε και να μαθαίνετε από τα λάθη των άλλων. Υπάρχει ένα μάθημα σε ό, τι και αν αποφασίζετε, αρκεί να κοιτάξετε προσεκτικά.

Η καρδιά σου έχει όλη τη δύναμη που χρειάζεσαι

«Όπου και αν πηγαίνεις, πήγαινε με όλη σου την καρδιά.»

Ότι και αν κάνετε, κάντε το με όλη σας την καρδιά και μην σκέφτεστε πως θα εξελιχθεί. Όσο βάζετε την καρδιά σας σε αυτό, να είστε χαρούμενοι που το κάνατε.

Η επιτυχία βρίσκεται στην αφοσίωση και αυτό ισχύει για κάθε πτυχή της ζωής.

Το κλειδί είναι η επιμέλεια

«Οι προσδοκίες της ζωής εξαρτώνται από την επιμέλεια. Ο μηχανικός που θα κάνει τέλεια την δουλειά του πρέπει πρώτα να ακονίσει τα εργαλεία του.»

Δεν μπορείτε να αναπτυχθείτε αν δεν δουλέψετε πρώτα τον εαυτό σας. Η αυτό-επένδυση είναι το κλειδί για να γίνετε καλύτεροι σε όλοι και επιμέλεια είναι το κλειδί.

Αν θέλετε να πετύχετε τους στόχους σας, μην σταματήσετε να εξασκείτε ή να βελτιώνετε τις ικανότητες σας μέσω της προσπάθειας και της αποφασιστικότητας. (Πηγή: newsone.gr)

Μη χάσετε και τα παρακάτω:

“Να θυμώσω;” Κάν’ το όπως ο Αριστοτέλης

Πώς απαντάς στις προσβολές; Καν’ το όπως και ο Σωκράτης

Να τρως όπως ο Αριστοτέλης: O Master Chef της αρχαίας Ελλάδας

Συμβουλές ευτυχίας τριών Ελλήνων φιλοσόφων

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει