Εμπειρικά το ξέρουμε ότι κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη ή βιώνει υπερβολικό άγχος κάνει συχνά λάθος επιλογές. Πειραματική έρευνα αποδεικνύει ότι αυτό όντως ισχύει.
Στο πανεπιστήμιο του Berkley έγινε έρευνα στην οποία οι συμμετέχοντες θα έπαιζαν κάποια παιχνίδια, και αν κέρδιζαν θα έπαιρναν χρήματα.
Στο πρώτο τεστ, οι συμμετέχοντες έπαιζαν κάποιο παιχνίδι, και κάθε φορά που έδιναν σωστή απάντηση κέρδιζαν χρήματα. Μια λάθος απάντηση τους έστελνε ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να διαλέξουν είτε έναν κύκλο είτε ένα τετράγωνο, η σωστή απάντηση ήταν προβλέψιμη, αλλά πάντα έπρεπε να είχαν σε αυτό το νου τους γιατί η απάντηση μπορούσε να αλλάξει. Φάνηκε ότι οι παίκτες που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους δυσκολεύονταν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές περισσότερο από τους άλλους.
Στο δεύτερο τεστ, οι παίκτες έπαιξαν ένα παρόμοιο παιχνίδι, χωρίς όμως τον κίνδυνο ηλεκτρικού σοκ. Οι λάθος απαντήσεις οδηγούσαν σε απώλεια του βραβείου. Ξανά, οι άνθρωποι με κατάθλιψη και άγχος δυσκολεύονταν περισσότερο να συμβαδίσουν με τις συνθήκες του παιχνιδιού, σε σχέση με τους συμμετέχοντες χωρίς τέτοια προβλήματα.
Αυτά τα ευρήματα ταιριάζουν με αρκετές προηγούμενες έρευνες, οι οποίες υποστήριζαν ότι οι διαταραχές άγχους επηρεάζουν την ικανότητα των ανθρώπων να προβλέψουν μελλοντικά γεγονότα χρησιμοποιώντας παρελθοντικά δεδομένα. Η υπόθεση που υπάρχει είναι ότι σε τέτοιες συνθήκες, οι άνθρωποι εστιάζουμε στις παλιές μας αποτυχίες, κι έτσι δε χρησιμοποιούμε τα δεδομένα που έχουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση.
Η έρευνα επίσης δείχνει ότι οι άνθρωποι με συμπτώματα κατάθλιψης έχουν παρόμοιες δυσκολίες στο να παίρνουν αποφάσεις με αυτούς που έχουν συμπτώματα άγχους.
Η ερευνήτρια Sonia Bishop αναφέρει:
«Όταν όλα αλλάζουν γρήγορα, και όταν παίρνεις ένα κακό αποτέλεσμα από μια απόφαση που έκανες, είναι πιθανό να εστιάσεις σε αυτό που έκανες λάθος, κάτι το οποίο συμβαίνει στους ασθενείς με αγχώδη ή καταθλιπτική διαταραχή. Αντιθέτως, οι συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν σε αυτό που τους έφερε ένα καλό αποτέλεσμα, και σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι το κλειδί για να κάνουμε καλές επιλογές.»
Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: bigthink.com