Αναζητώντας σκοπό στη ζωή μας – Παραβολή των Σούφι

by admin
279 views

Ένας άνθρωπος πήγε στον Αμπντάλι και του είπε: «Είμαι ένας φτωχός στρατιώτης. Σε παρακαλώ, φρόντισε να γίνω αξιωματικός».

Ένα χρόνο αργότερα, του έγραψε για να του πει: «Πήρα προαγωγή. Όμως τώρα πολεμάω στα σύνορα και ταλαιπωρούμαι. Σε παρακαλώ, βοήθησέ με να απολυθώ».

Μετά από 6 μήνες, ο άνθρωπος έφτασε στον τεκέ του Αμπντάλι και είπε: «Απολύθηκα από το στρατό κι έχω γίνει έμπορος. Σε παρακαλώ, βοήθησέ με να έχω περισσότερα κέρδη».

Ο Αμπντάλι είπε:
«Δυστυχώς, δυσκολεύομαι να σου πω τι να κάνεις, επειδή δεν είσαι σε θέση να σκεφτείς πιο πέρα από ό,τι φαντάζεσαι πως είναι το συμφέρον σου. Γι’ αυτό άλλωστε μ’ έχεις ενοχλήσει πολλές φορές για ν’ αλλάξεις τη σταδιοδρομία σου. Έρχεσαι εδώ, ύστερα μου γράφεις και μου λες τι να κάνω για σένα και τελικά τίποτα δε σε ωφελεί».

Κι ο άνθρωπος ρώτησε:
«Αν δεν υπάρχει όφελος στο να μου χαρίζεις όσα σου ζητάω, τότε, γιατί το κάνεις; Μέχρι τώρα δε μου αρνήθηκες τίποτα».

Ο Αμπντάλι είπε:
«Ό,τι έκανα για σένα, έγινε για να πάρεις ένα μάθημα. Το μάθημα είναι το εξής: Κάθε φορά που διαλέγεις εσύ ο ίδιος ένα στόχο, σου βγαίνει ξινό».

Ο άνθρωπος είπε:
«Τότε διάλεξε εσύ ένα στόχο για μένα».

Κι ο Αμπντάλι απάντησε:
«Δεν μπορώ να διαλέξω κανένα στόχο που θα ’σαι ικανός να ολοκληρώσεις ικανοποιητικά. Η δυσκολία σου είναι ότι δεν είσαι ακόμα σε θέση να πάρεις την απόφαση να επιδιώξεις κάποιο στόχο».

Η ιστορία “Ο ΑΜΠΝΤΑΛΙ” αφηγείται την περιπέτεια ενός φτωχού στρατιώτη που ζητάει από τον Αμπντάλι να τον βοηθήσει να γίνει αξιωματικός. Όταν ο στρατιώτης τελικά προάγεται, αντιμετωπίζει τη δυσκολία του πολέμου και ζητάει να απολυθεί. Αφού απολύεται και γίνεται έμπορος, ζητάει από τον Αμπντάλι να τον βοηθήσει να κερδίσει περισσότερα. Ο Αμπντάλι τον ενημερώνει ότι δεν μπορεί να τον βοηθήσει επειδή ο στρατιώτης δεν είναι σε θέση να σκεφτεί πέρα από το ατομικό του συμφέρον και πάντα ζητάει βοήθεια για να αλλάξει τη ζωή του, χωρίς ποτέ να είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα. Ο Αμπντάλι τελικά του αποκαλύπτει ότι ό,τι έκανε ήταν για να του δώσει ένα μάθημα: ότι κάθε φορά που ο ίδιος επιλέγει τον δρόμο του, τελικά δεν είναι ευχαριστημένος.

Το δίδαγμα

Το νόημα της ιστορίας φαίνεται να εστιάζεται στην ανθρώπινη τάση να επιδιώκουμε συνεχώς νέους στόχους και αλλαγές, πιστεύοντας ότι αυτές θα μας φέρουν ευτυχία ή ικανοποίηση, χωρίς να έχουμε πραγματική επίγνωση των αναγκών μας ή να εκτιμούμε το τι έχουμε ήδη. Επιπλέον, η ιστορία μπορεί να αντικατοπτρίζει τη σουφιστική ιδέα ότι η αληθινή ευτυχία και η πνευματική πρόοδος δεν βρίσκονται στην επίτευξη εξωτερικών στόχων ή στην ικανοποίηση επιφανειακών επιθυμιών, αλλά στην εσωτερική ανάπτυξη και την αυτογνωσία.

Πηγή: Σουφισμός – Από έργα του IDRIS SHAH

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει