Απανθρακωμένη τηγανίτα 70.000 ετών αποδεικνύει ότι οι Νεάντερταλ ήταν τελικά καλοφαγάδες

Οι πρώτοι αρτοποιοί στη Γη ήταν Νεάντερταλ και ιδού η συνταγή του ψωμιού τους

by admin
424 views

Μια ακόμη εντυπωσιακή αποκάλυψη για τα μακρινά μας ξαδέλφια που είχαν όπως φαίνεται αναπτύξει ιδιαίτερες μαγειρικές ικανότητες.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια η κυρίαρχη άποψη ήταν ότι οι Νεάντερταλ παρά το γεγονός ότι είχαν καταφέρει να επιβιώνουν για εκατοντάδες χιλιάδες έτη κυρίως στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν ένα «άγριο» χαμηλής νοημοσύνης και ικανοτήτων ανθρώπινο είδος. Τα τελευταία χρόνια πλήθος ευρημάτων και μελετών έχουν ανατρέψει αυτή την εικόνα δείχνοντας ότι αυτό το συγγενικό μας είδος (θεωρούνται ξαδέλφια μας) είχε περισσότερο… μυαλό από όσο πιστεύαμε και γενικότερα είχε αναπτύξει ένα πολιτισμό πολύ πιο προηγμένο από όσο φαινόταν με βάση τα παλαιότερα δεδομένα.

Η τελευταία σχετική μελέτη έρχεται από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ οι οποίοι εντόπισαν μαγειρικά ευρήματα στο σπήλαιο Shanidar που βρίσκεται στο Ιρακινό Κουρδιστάν και από την δεκαετία του 1950 γίνονται έρευνες εκεί αφού έχει διαπιστωθεί η παρουσία των Νεάντερταλ εκεί. Σύμφωνα με τους ερευνητές οι Νεάντερταλ που ζούσαν εκεί είχαν εφεύρει μια συνταγή για τη δημιουργία ενός είδους ψωμιού. Η ανάλυση των ευρημάτων έδειξε ότι οι Νεάντερταλ δημιουργούσαν ένα μείγμα από όσπρια, σπόρους μουστάρδας και ψιλοκομμένα φιστίκια pistachio, αυτά που εμείς ονομάζουμε φιστίκια Αιγίνης. Στη συνέχεια μαγείρευαν το μείγμα πάνω σε μια πέτρα που είχαν φροντίσει να θερμάνουν δημιουργώντας έτσι ένα αρτοσκεύασμα παρόμοιο με αυτό που ονομάζουμε σήμερα αραβική πίτα.

Η ανθρωπολογική έρευνα έχει εντοπίσει ευρήματα στη Νότιο Αφρική και τη Μοζαμβίκη ηλικίας 100-120 χιλιάδων ετών που υποδεικνύουν τη χρήση κάποιου είδους αλεύρου στη μαγειρική που δημιουργούνταν από σπόρους χορταριού αλλά δεν υπήρχε κανένα ίχνος ανάμειξης άλλων συστατικών. Έτσι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα οι πρώτοι αρτοποιοί που γνωρίζουμε ήταν οι Νεάντερταλ. Οι ερευνητές έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα τη συνταγή του ψωμιού των Νεάντερταλ

Συστατικά

Σπόροι μουστάρδας

Φιστίκια Αιγίνης

Όσπρια: Η αρχική συνταγή θα χρησιμοποιούσε άγριους προγόνους των σημερινών μπιζελιών κήπου. Αλλά για να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές μην χρησιμοποιείτε άγρια ​​όσπρια εκτός εάν είναι ασφαλή για κατανάλωση. Εναλλακτικές επιλογές περιλαμβάνουν φάβα από ξερά κουκιά (μούλιασμα όλη τη νύχτα) ή φακές (δύο έως τρεις ώρες μούλιασμα μπορεί να είναι αρκετό)

 Εκτέλεση

Μουλιάστε τα όσπρια για έως και 24 ώρες για να αφαιρέσετε τις πικρές τανίνες. Στη συνέχεια αλέστε τα τσόφλια και αφαιρέστε μερικά αλλά όχι όλα. Ανακατέψτε τα όσπρια που θα έχουν μαγειρευτεί με σπόρους μουστάρδας και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης. Το μείγμα πρέπει να είναι υγρό από το μούσκεμα των οσπρίων. αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό για να γίνει παχύρρευστη πάστα. Μαγειρέψτε σε καυτές πέτρες.   Απολαύστε!  

Naftemporiki.gr  

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει