Αρχαία Ελλάδα και ναοί: Γιατί χτίζονταν πάνω σε σεισμικά ρήγματα;

by admin
1,4K views
Αρχαία Ελλάδα και ναοί: Γιατί χτίζονταν πάνω σε σεισμικά ρήγματα;

Τον λόγο που στην αρχαία Ελλάδα χτίζονταν οι ναοί πάνω σε σεισμικά ρήγματα προσπάθησε να εξηγήσει Βρετανός γεωεπιστήμονας.

Ο λόγος για τον καθηγητή και γεωπιστήμονα Ιαν Στιούαρτ. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Γης του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ. Ανέλυσε σε σχετικό ντοκιμαντέρ στο ΒΒC την έρευνά του. Το θέμα ήταν γιατί οι πρόγονοί μας επέμεναν να χτίζουν ναούς και άλλα αγάλματα ως ένδειξη λατρείας σε περιοχές που γνώριζαν ότι έχουν «χτυπηθεί» από σεισμούς.

Στη μελέτη του ο Ιαν Στιούαρτ υποστήριξε πως ο σεισμός για τους αρχαίους είχε ιερή και θεϊκή προέλευση. Γι΄αυτό και επέμεναν να χτίζουν ναούς σε σεισμογενείς περιοχές.

Οι Δελφοί και τα ενεργά ρήγματα

Ο Στιούαρτ βασίστηκε στην θεωρία παλιών επιστημόνων. Είχαν αναφέρει πως οι Δελφοί έγιναν ιερό μέρος για τους αρχαίους επειδή υπήρχε μια ιερή πηγή που εκλύονταν από ένα σεισμικό ρήγμα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι παρ’ ότι ένας σεισμός κατέστρεψε το ιερό των Δελφών το 373 π.Χ., ο ναός κτίσθηκε ξανά στο ίδιο σημείο.

Ο Στιούαρτ θεωρεί όμως ότι οι Δελφοί δεν αποτελούσαν εξαίρεση. Και άλλες τοποθεσίες όπως οι Μυκήνες, η Έφεσος, η Κνίδος και η Ιεράπολις είχαν επίσης αποκτήσει ξεχωριστό «στάτους» εξαιτίας της παρουσίας γειτονικών ρηγμάτων.

Όπως είχε δηλώσει στο BBC «πάντα θεωρούσα ότι ήταν κάτι περισσότερο από σύμπτωση το γεγονός πως πολλές σημαντικές τοποθεσίες στον κόσμο του Αιγαίου βρίσκονται ακριβώς πάνω από ρήγματα που προκλήθηκαν λόγω σεισμικής δραστηριότητας.

Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν μεγάλη αξία στις θερμοπηγές που δημιουργούνται από σεισμούς. Ίσως , όμως η κατασκευή ναών και πόλεων κοντά σε αυτά τα μέρη να ήταν πιο συστηματική από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί».

Οι ναοί και οι θερμοπηγές στην αρχαία Ελλάδα

Στη μελέτη του είχαν καταγραφεί αντιστοιχίες μεταξύ ενεργών ρηγμάτων και αρχαίων ελληνικών πόλεων. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, στη σημερινή δυτική Τουρκία.

«Οι αρχαίοι Έλληνες ήσαν απίστευτα έξυπνοι άνθρωποι. Πιστεύω πως θα είχαν αναγνωρίσει αυτή τη σημασία των σεισμών. Θα ήθελαν οι πολίτες τους να επωφεληθούν από αυτούς» κατέληξε ο Στιούαρτ (Πηγή: tovima.gr)

Διαβάστε περισσότερα για την αρχαία Ελλάδα ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει