«Πιο συχνά φοβόμαστε παρά πληγωνόμαστε. Υποφέρουμε περισσότερο στη φαντασία μας παρά στην πραγματικότητα». Σενέκας
Ένα απλό ψυχολογικό κόλπο για να κάνετε ειρήνη με τον νου σας
Ο νους μας είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μας και αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από τους φακούς του. Είτε αγαπάμε κάτι είτε το μισούμε, κανένα από αυτά δεν αποκτά νόημα μέχρι να περάσει από το φίλτρο του νου μας.
Επειδή λοιπόν είναι το μόνο μας παράθυρο προς τον έξω κόσμο, είναι απαραίτητο να φροντίζουμε να είναι καθαρό και διαφανές. Όταν είστε σε πόλεμο με τον νου σας, δεν ακούτε… ένα όμορφο soundtrack να συνοδεύει το ταξίδι σας, αλλά μόνο έναν θόρυβο που σας βασανίζει. Είτε πρόκειται για έναν αρνητικό εσωτερικό διάλογο είτε για περιττές αμφιβολίες, αυτή η κατάσταση μπορεί να μειώσει δραστικά την ποιότητα της ζωής σας.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζετε και να μάθετε να κάνετε ειρήνη με τον νου σας.
Για να γίνει αυτό, ακολουθούν 2 βήματα:
1-Αναγνωρίστε ποια είναι η δική σας εσωτερική φωνή
2-Ασκηθείτε στο να μην δέχεστε τις σκέψεις σας ως πραγματικότητα
1-Αναγνωρίστε ποια είναι η δική σας εσωτερική φωνή
Το μεγάλο πρόβλημα της καθημερινότητάς μας είναι ότι δεν κάνουμε διάκριση ανάμεσα στο ποιοι είμαστε εμείς και ποια είναι η εσωτερική μας φωνή. Οι περισσότεροι από εμάς ταυτιζόμαστε με αυτή τη φωνή και την παίρνουμε πολύ σοβαρά στο σημείο να την ακούμε περισσότερο από ό,τι θα ακούγαμε ένα πραγματικό άτομο.
Στην καθημερινή μας ζωή, παραδινόμαστε συνεχώς σε αυτή τη φωνή και την αφήνουμε να παρεμβαίνει στον εσωτερικό μας κόσμο. Για να γίνει κατανοητό αυτό περαιτέρω σκεφτείτε το παρακάτω:
«Αγοράζετε ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο και είναι όμορφο. Αλλά κάθε φορά που το οδηγείτε, ο εσωτερικός σας “συγκάτοικος” βρίσκει κάτι λάθος με αυτό. Η εσωτερική φωνή συνεχίζει να επισημαίνει κάθε μικρό τρίξιμο, κάθε μικρή δόνηση μέχρι που τελικά δεν σας αρέσει πια το αυτοκίνητο.»
Γι’ αυτό, για να αποφύγετε αυτήν την ατελείωτη μάχη, είναι απαραίτητο να μπορείτε να διαφοροποιήσετε τον εαυτό σας από το ποια είναι η εσωτερική σας φωνή και στη συνέχεια να αποφασίσετε αν αξίζει ή όχι τόση σημασία. Ο συγγραφέας Michael A. Singer το εξηγεί ως εξής:
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για την αληθινή ωρίμανση από το να συνειδητοποιείς ότι δεν είσαι η φωνή του νου- είσαι αυτός που την ακούει. Αν δεν το καταλαβαίνεις αυτό, θα χαθείς μέσα στο χάος των φωνών προσπαθώντας να καταλάβεις ποιο, από τα πολλά πράγματα που λέει η φωνή, είσαι πραγματικά εσύ».
Για να μπορέσετε να κάνετε αυτή τη διαφοροποίηση, ο συγγραφέας προτείνει να προσποιηθείτε ότι η εσωτερική σας φωνή είναι ένα άλλο άτομο, ένας συγκάτοικος, που λέει όλα αυτά τα πράγματα που λέει ο νους σας. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανό να αντιληφθείτε ότι εάν ένα άτομο έλεγε σε εσάς όλα τα πράγματα που σας λέει η εσωτερική σας φωνή, δεν θα τον ακούγατε ποτέ και δεν θα θεωρούσατε τον λόγο του ως αδιαμφισβήτητο και αξιόπιστο.
Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να σπάσουμε την ψευδαίσθηση ότι ο νους μας έχει εξουσία πάνω μας και να συνάψουμε ειρήνη με αυτόν, με τον να μην τον παίρνουμε τόσο σοβαρά όσο αυτές οι φωνές του μας το απαιτούν.
2-Ασκηθείτε στο να μην παίρνετε τις σκέψεις σας ως πραγματικότητα
Στο βιβλίο της «101 δοκίμια που θα αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι», η συγγραφέας Brianne Wiest συμβουλεύει να διαφοροποιήσεις τις σκέψεις σου από την τρέχουσα πραγματικότητα. Αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα. Τις περισσότερες φορές, οι σκέψεις μας χρωματίζονται με τις προσωπικές μας αντιλήψεις, και έτσι το να βλέπουμε την πραγματικότητα ως αυτό που λέει η γνώμη μας γι’ αυτήν, μπορεί να είναι παραπλανητικό. Γι’ αυτό, το να το γνωρίζουμε και να σταματάμε τον εαυτό μας κάθε φορά που τον πιάνουμε να παίρνει τις σκέψεις του πολύ στα σοβαρά, μπορεί να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε τον έλεγχο.
Τελικές σκέψεις
Ο νους μας μπορεί να είναι ο καλύτερος σύντροφος αν μάθουμε πώς να κάνουμε ειρήνη μαζί του. Μιλήσαμε για 2 μεθόδους για να το πετύχουμε αυτό, και αυτές ήταν:
1-Αναγνωρίστε ποια είναι η δική σας εσωτερική φωνή
2-Ασκηθείτε στο να μην παίρνετε τις σκέψεις σας ως πραγματικότητα
Εφαρμόζοντας αυτά, μπορούμε να αποτρέψουμε την διαρροή οποιασδήποτε ψυχικής ενέργειας σε περιττές διανοητικές συνομιλίες και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Δείτε και τα παρακάτω άρθρα για μεγαλύτερη εμβάθυνση
Νίκησε το άγχος! Κάν’ το όπως ο Σενέκας
10 ΡΗΤΑ ΣΟΦΙΑΣ του Έκχαρτ Τόλλε για τον Νου και το Συναίσθημα
Πηγή: Medium.com