Αστρολογία, Ταρώ και Ψυχοθεραπεία

by admin
1,3K views
Αστρολογία, Ταρώ και Ψυχοθεραπεία

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια ασχολούνται με πρακτικές όπως η αστρολογία και οι κάρτες ταρώ. Το ενδιαφέρον είναι, ότι υπάρχουν ψυχοθεραπευτές, κυρίως στις ΗΠΑ, που τις υποστηρίζουν σαν μια μέθοδο για να ξεφύγουν οι ασθενείς τους από ψυχολογικούς κόμπους που τους βασανίζουν!

Η άνοδος των «εναλλακτικών» μεθόδων ενισχύθηκε με την οικονομική κρίση του 2008. Το 30% των Αμερικανών δηλώνουν σε έρευνα ότι πιστεύουν στην αστρολογία. «Σε περιόδους κρίσης, οι άνθρωποι χρειάζονται να πιστέψουν σε κάτι», λέει η ψυχοθεραπεύτρια Smallwood. «Στην ψυχοθεραπεία χρειάζονται μήνες, μπορεί και χρόνια μέχρι να βρει ο ασθενής τη ρίζα του προβλήματος. Η αστρολογία υπόσχεται απαντήσεις πιο άμεσα.»

Σε έρευνα της θεραπεύτριας Gina Tomaine, αναφέρει ότι οι κάρτες ταρώ «ανέκαθεν είχαν βαθιές ρίζες σε ψυχολογικές εφαρμογές. Ο ψυχαναλυτής Carl Jung εξήγησε ότι οι κάρτες ήταν ένας εύκολος τρόπος να αντιπροσωπευτούν τα ‘αρχέτυπα της ανθρωπότητας’ – τα παγκόσμια μοτίβα της δύναμης, της φιλοδοξίας, του πάθους κτλ. Στην ψυχολογία, αυτό τα κάνει εργαλεία θεραπείας για την ψυχική υγεία.»

Οι σκεπτικιστές θεωρούν αυτές τις πρακτικές καθαρή ψευδοεπιστήμη. Ωστόσο, υπήρξαν επιφανή ονόματα που τις εξέτασαν σοβαρά, όπως ο Carl Jung. Μία άλλη περίπτωση είναι ο καθηγητής ψυχιατρικής Jerome Frank. Ο τελευταίος θεωρεί ότι η αποτελεσματικότητα μιας ψυχοθεραπευτικής μεθόδου δεν έχει τόσο να κάνει με το θεωρητικό της πλαίσιο. Το σημαντικό είναι να μπορεί ο θεραπευτής να προκαλεί το φαινόμενο placebo. Δηλαδή, να πείθει τους ασθενείς ότι θα θεραπευτούν. Κάποιοι ασθενείς θέλουν επιστημονικό κύρος για να πειστούν. Κάποιοι άλλοι θέλουν ένα σαμάνο γιατρό, ένα μάγο.

Σε κάθε περίπτωση, οι πρακτικές αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση ανακούφιση από επείγουσες ψυχολογικές κρίσεις. Αλλά δεν υπόσχονται βαθιά επίλυση ζητημάτων που πρέπει να λυθούν. Αυτά θεραπεύονται μέσα από μακροχρόνια θεραπεία και συστηματική ενδοσκόπηση. (Πηγή:scientificamerican.com ,Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)

Δείτε επίσης:

Το Μυστήριο των Κύκλων κατά τον Πλάτωνα

Οι Μυστικές Δυνάμεις των Πυραμίδων

Carl Jung: Τα 4 στάδια της ζωής

20 σημαντικά αποφθέγματα του Carl Jung που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε σε βάθος τον εαυτό σας

Πνευματική Νοημοσύνη

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει