Αβικέννας: Ο Πέρσης Φιλόσοφος

by admin
2,5K views
Αβικέννας: Ο Πέρσης Φιλόσοφος

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Ο Ιμπν Σινα η Αβικέννας ήταν περσικής καταγωγής και γεννήθηκε περίπου το  980.

Πρόκειται για την πιο μεγάλη μορφή στην ιστορία της αραβικής φιλοσοφίας. Από πολύ μικρός έδειξε την μεγάλη του εξυπνάδα και 18 χρονών ήταν ήδη αναγνωρισμένος σαν μεγάλος γιατρός. Οι μελέτες του στράφηκαν  στην ποίηση (αργότερα έγραψε και ο ίδιος ποιήματα , μάλιστα διασώθηκαν κάποια με φιλοσοφικό και μυστικιστικό περιεχόμενο), φυσική, ιατρική, θεολογία, ισλαμικό δίκαιο, , μαθηματικά, ενώ κατέληξε στη φιλοσοφία την οποία θεώρησε σαν την ολοκλήρωση του κάθε σκεπτόμενου  βαθιά ανθρώπου. 

Λόγω του ότι θεράπευσε κάποιο πρίγκιπα, του παραχωρήθηκαν πολλά προνόμια  και κυρίως  τέθηκε στη διάθεση του η μεγάλη βασιλική βιβλιοθήκη. Μελέτησε αρκετά και θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ότι πέρα από τη μόρφωση που έλαβε ήταν αυτοδίδακτος. 

Ταξίδεψε σε πολλές πόλεις και  κατέκτησε διάφορα αξιώματα. Αρκετές φορές κινδύνεψε σε ταραχές. Παντού όμως όπου πήγαινε αναγνωριζόταν η προσωπικότητα του και η μεγάλη του μόρφωση, ενώ κυρίως τον προσλάμβαναν σαν γιατρό διάφοροι  ηγεμόνες. Οι διάφορες περιπέτειες έφθειραν  την υγεία του και τελικά πέθανε στο Χαμαντάν περίπου 50 χρονών το 1037 . Κάποιος από τους μαθητές του έγραψε βιβλίο με τίτλο  «Ο Βίος του Αβικέννα» το οποίο μάλιστα μεταφράστηκε στα λατινικά. 

Έγραψε πάρα πολλά έργα στα αραβικά και τα περσικά. Μερικά από τα έργα του  μεταφράστηκαν στα λατινικά   και έτσι τον γνώρισε ο δυτικός κόσμος.  Δόθηκε σημασία στο έργο του πάνω στον Αριστοτέλη , αλλά τα έργα του ήταν πολυάριθμα και πάνω σε ποικίλα θέματα. 

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει