Χαμένοι Πολιτισμοί: Οι Ολμέκοι

by admin
286 views

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Ένας από τους αρχαίους και πλέον εξαφανισμένους πολιτισμούς, που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως μέσα από σωρεία ευρημάτων εξαιρετικής τέχνης και τεχνικής, είναι ο πολιτισμός των αρχαίων Ολμέκων, που άνθισε στη Μεσοαμερική στην περιοχή του σημερινού Μεξικού.

Θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να διακρίνουμε και να διαχωρίσουμε δύο λαούς των Ολμέκων, τους αρχαίους, που αναπτύχθηκαν εδώ και 3.000 χρόνια και τους ιστορικούς Ολμέκους, έναν μεταγενέστερο λαό σύγχρονο με τους Αζτέκους, που έζησαν περίπου το 1.000 μ.Χ.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στον αρχαίο «πολιτισμό-γεννήτορα», που αναπτύχθηκε στις ακτές του Ταμπάσκο και της Βερακρούζ στον κόλπο του σημερινού Μεξικού. Ο αναγνώστης θα πρέπει να λάβει υπόψη του, ότι οι περισσότερες ονομασίες των λαών και των πόλεων προέρχονται από τους Ισπανόφωνους κατακτητές, που μετέφρασαν ή παράφρασαν τις τοπικές διαλέκτους ή «βάφτισαν» για δικούς τους λόγους με ισπανικά ονόματα.

Πολλές παραδόσεις των λαών σώθηκαν από τους ιεραπόστολους, που ακολούθησαν την στρατιωτική επέκταση με σκοπό να εκχριστιανίσουν τους «άγριους» ιθαγενείς. Η επιστήμη της αρχαιολογίας και της ανθρωπολογίας δεν ήταν ανεπτυγμένες εκείνο τον καιρό, οπότε, όσα διασώθηκαν από τους μύθους και τις παραδόσεις αυτών των λαών έγιναν με ερασιτεχνικό τρόπο.

Όλα αυτά συνέβησαν αρκετά μετά την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο το 1492. Μπορεί να φανταστεί κανείς την μεταφορά γνώσεων από τους ιθαγενείς της εποχής για έναν πολιτισμό που είχε καταστραφεί το 300 μ.Χ., δηλαδή χίλια χρόνια πίσω. Πολύ αργότερα, εκατοντάδες χρόνια, η επιστήμη της αρχαιολογίας με τη σκαπάνη της θα προσπαθήσει να εξηγήσει και να μας διαφωτίσει για τον τρόπο ζωής και σκέψης ενός λαού, όπως οι αρχαίοι Ολμέκοι, χωρίς να υπάρχουν γραπτά κειμήλια και με τεράστια ψυχολογική, χρονική απόσταση νοοτροπίας. Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει