Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
«Έτσι κάθομαι στο παλάτι μου και σκέφτομαι κείνον που με έπλασε. Η καρδιά μου μού όρισε να αναγείρω γι’ αυτόν δυο οβελίσκους από ήλεκτρο… το πνεύμα μου σκίρτησε στη σκέψη τι θα πουν οι άνθρωποι όταν μετά από πολλά χρόνια θα δουν αυτό το μνημείο και θα μιλάνε γι’ αυτό που έκανα εγώ…»
Φαραώ Χατσεψούτ
(Πάνω στη βάση ενός οβελίσκου στο Κάρνακ)
Ανάμεσα στις πιο γνωστές γυναίκες της Αιγύπτου συναντάμε την πιο μυστηριώδη και απόκρυφη, τη Χατσεπσούτ ή Χατσεψούτ. Το όνομά της σημαίνει «Η Πρώτιστη μεταξύ των Ευγενών Κυριών». Υπήρξε μία από τις τρεις γυναίκες Φαραώ μέσα σε 3.000 χρόνια αιγυπτιακής ιστορίας και η πρώτη που ανέλαβε την πλήρη εξουσία. Αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη για τον διακριτικό ρόλο των γυναικών και την ικανότητά τους στη διαχείριση και διακυβέρνηση. Ήταν, όπως αναφέρεται, ένας θησαυρός που κυριάρχησε για σχεδόν 21 χρόνια, τον 15ο αιώνα π.Χ. Η μνήμη αυτής της συναρπαστικής ιστορίας στη Φαραωνική λαογραφία είχε χαθεί μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν ανασκαφές την έφεραν στο φως και το όνομα της Χατσεψούτ αποκαταστάθηκε.
Έμεινε στην ιστορία ως «Ελισάβετ του Νείλου» και «Βασίλισσα της Ειρήνης». Μία από τις πιο μαγικές της όψεις ήταν εκείνη της Σύζυγου του Θεού Άμμωνα, αφού αποτέλεσε μία από τις ισχυρότερες ιέρειες της Αιγύπτου. Έτσι, κυριάρχησε στην Αίγυπτο εκφράζοντας τις πολλαπλές της όψεις ως μητέρα, κόρη, σύζυγος, αλλά και Βασίλισσα-Φαραώ. (Πηγή εικόνας: wikipedia)