Χειρόγραφο του Ισαάκ Νεύτωνα αποκαλύπτει τη συνταγή για τη μυθική «φιλοσοφική λίθο»

by admin
684 views

Ένα χειρόγραφο σχεδόν 400 ετών αποκαλύπτει μια γεύση από τη συνταγή για τη μυθική Φιλοσοφική Λίθο.

Το έγγραφο του 17ου αιώνα γράφτηκε από τον Ισαάκ Νεύτωνα και είναι ένα αντίγραφο κειμένου του γνωστού αλχημιστή George Starkey. Μετά από δεκαετίες σε μια ιδιωτική συλλογή, το κείμενο αγοράστηκε από το Ίδρυμα Χημικής Κληρονομιάς στις ΗΠΑ, το οποίο αποκαλύπτει τα πρώτα βήματα σε μια διαδικασία, κατά την οποία οι αλχημιστές πίστευαν ότι θα μπορούσαν να μετατρέψουν τον μόλυβδο σε χρυσό. Στο κείμενο ο αλχημιστής περιγράφει τη διαδικασία για την κατασκευή της «φιλοσοφικής λίθου» σύμφωνα με τη Χημεία. Ο υδράργυρος πιστεύεται ότι είναι μια βασική ουσία για τη δημιουργία της πέτρας του φιλοσόφου, λένε οι ερευνητές, και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να σπάσει τα μέταλλα στα συστατικά μέρη τους.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι αν ποτέ ο Ισαάκ Νεύτων προσπάθησε πραγματικά να φτιάξει την ουσία ή, πιθανότατα, το κείμενο χρησιμοποιήθηκε ως απλή αναφορά. Η μετατροπή των μετάλλων σε χρυσό ήταν ένας από τους στόχους μιας πρώιμης μορφής επιστήμης που ονομαζόταν αλχημεία.

Σήμερα δεν θα χαρακτηρίζαμε επιστήμη την αλχημεία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις συνδεόταν με σκοτεινές μεθόδους, με μαγικές ή και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Ωστόσο στο παρελθόν αποτελούσε μια εντελώς αξιοσέβαστη δραστηριότητα, με την οποία ασχολήθηκε και ο Ισαάκ Νεύτων!

Η αλχημεία έχει μακρά ιστορία, η οποία φτάνει μέχρι την αρχαία Αίγυπτο, την Κίνα και την Περσία. Στόχος των αλχημιστών δεν ήταν μόνο η μετατροπή των μετάλλων σε χρυσό, αλλά και η άσκηση εξουσίας πάνω στη φύση, δηλαδή η ικανότητα να ελέγχουν τα πράγματα που μας περιβάλλουν.

Η αλχημεία περιλάμβανε αρκετές φορές τη χρήση μαγείας: έπρεπε να πεις διάφορα ξόρκια ή να φροντίσεις να κάνεις τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Οι αλχημιστές πειραματίζονταν αναμιγνύοντας ή θερμαίνοντας δύο ή περισσότερες ουσίες, για να δουν τι θα συμβεί. Τους άρεσε να εργάζονται με στοιχεία που προκαλούσαν βίαιες αντιδράσεις, όπως είναι ο φωσφόρος και ο υδράργυρος.

Η διαδικασία θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνη, αλλά άξιζε την προσπάθεια, μπροστά στην ανταμοιβή που θα λάμβανες εάν κατάφερνες να βρεις επακριβώς τον σωστό συνδυασμό συστατικών από τον οποίο θα προέκυπτε η Φιλοσοφική Λίθος. Αυτή η «λίθος» θα μπορούσε στη συνέχεια να μετατρέψει τον μόλυβδο ή τον κασσίτερο σε χρυσό ή να χαρίσει αιώνια ζωή!

ΠΗΓΗ: http://apocalypsejohn.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει