Το διάβασμα, μια ανάγκη για την ψυχή

by Nikos K
1,3K views
Το διάβασμα, μια ανάγκη για την ψυχή

Δεν ξέρω πώς φυλάς τα βιβλία σου, τις σημειώσεις σου ούτε πόσα έχεις. Αλλά αν δεν τα κρατάς σε τάξη με αγάπη, σημαίνει ότι ακόμα δεν έχεις ανακαλύψει έναν από τους πιο μεγάλους θησαυρούς που σου ανήκουν. Κοίταξέ τα σαν να ήταν κοσμήματα και δώσε τους σημαντικό χώρο στο περιβάλλον σου. Μην τα κακομεταχειρίζεσαι, μην τα τσακίζεις ούτε όμως να τα αφήνεις τόσο καινούρια, ώστε να αναπολούν το άγγιγμα των χεριών σου, το πέρασμα του μολυβιού σου ή το χάδι των ματιών σου που διεισδύει μέσα τους.

Προσπάθησε να βλέπεις σε αυτά ζωντανά όντα, γιατί οι λέξεις που είναι γραμμένες εκεί, δεν είναι γραφήματα χωρίς νόημα. Είναι ζωντανές φωνές που ανακτούν τη δύναμή τους, στο μέτρο που εσύ βάζεις την ψυχή σου στο διάβασμα. Αν διαβάζεις με τα μάτια της καρδιάς, οι στατικές αλήθειες των αράδων και των σελίδων θα μετατραπούν σε νοήμονα όντα, που θα έρχονται δίπλα σου για να σε βοηθούν κάθε φορά που θα το χρειάζεσαι. Θα σου υπενθυμίζουν αυτά που σου κάνουν καλό, όταν υποφέρεις ή όταν γελάς, όταν αμφιβάλλεις ή όταν ανακαλύπτεις μια αλήθεια που ως τώρα σου ήταν κρυμμένη. Θα σε συμβουλεύουν στην αμφιβολία και στην σύγχυση, θα επισφραγίζουν τις καλές σου αποφάσεις. Θα διευρύνουν την αντίληψή σου για τον κόσμο. Θα σε οδηγούν πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους. Θα σου εμπνέουν σεβασμό για τους σοφούς και αγάπη γι’ αυτούς που γνωρίζουν λιγότερα…

Το διάβασμα σου επιτρέπει να είσαι μόνος, ενώ μοιράζεσαι το Είναι σου με όλο το Σύμπαν. Σε διδάσκει να συγκεντρώνεσαι χωρίς προσπάθεια, με τη φυσικότητα εκείνου που μιλάει με έναν παλιό φίλο. Ενισχύει τη μνήμη και αποκαθιστά την ανάμνηση. Ενισχύει την πειθαρχία και αναπτύσσει την τέχνη. Σου δίνει το νόημα της τάξης και το πέταγμα της ποίησης. Από τα γραφικά σύμβολα φτιάχνει έναν κόσμο μικρών πλασμάτων που συμβιώνουν μέσα σου και βγαίνουν έξω από σένα σαν ηχηρές φωνές, σαν μικρή σοφία, δική σου και όλων. 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πρακτικές συμβουλές για Αυτογνωσία» Delia S. Guzman, εκδόσεις Νέα Ακρόπολη

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει