Δονήσεις & Συχνότητες

by admin
1,4K views
Φιλόλαος: Ο πυθαγόρειος φιλόσοφος, μαθηματικός, αστρονόμος & ιατρός

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Ανεξάρτητα από το αν το αντιλαμβανόμαστε ή όχι, οι δονήσεις και οι συχνότητες κατέχουν μια τεράστιας σημασίας, εν τούτοις “αόρατη” δύναμη, η οποία επηρεάζει τις ζωές μας, την πνευματική και φυσική μας υγεία, καθώς και τη συνείδησή μας.

Η επιστήμη της κυματικής μελετά το φυσικό φαινόμενο της διάδοσης μιας διαταραχής και συνεπώς τη μεταφορά ενέργειας σε μορφή κυμάτων τα οποία μπορεί να είναι μηχανικά, όπως ο ήχος και ο σεισμός, που απαιτούν κάποιο υλικό μέσο για τη διάδοσή τους ή ηλεκτρομαγνητικά, όπως το φως και τα ραδιοκύματα, τα οποία διαδίδονται και στο κενό. Πρόσφατα προστέθηκαν σε αυτές τις κατηγορίες κυμάτων τα βαρυτικά, καθώς είναι γνωστό πλέον πως η βαρύτητα διαδίδεται υπό μορφή κύματος και τα υλικά κύματα που αποτελούν αντικείμενο μελέτης της κβαντομηχανικής. Η κυματική αποδεικνύει ότι, οι δονήσεις και οι συχνότητες είναι η οργανωτική βάση για τη δημιουργία όλης της ύλης.

Όταν ηχητικά κύματα ταξιδεύουν διά ενός φυσικού μέσου όπως είναι τα στερεά, τα υγρά, η ατμόσφαιρα, τότε η συχνότητα των κυμάτων έχει άμεση επίδραση στη δομή αυτού του φυσικού μέσου και το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στο ανθρώπινο σώμα όταν ηχητικά κύματα το διαπερνούν.

Αυτή τη δυνατότητα που έχουν τα ηχητικά κύματα να επηρεάζουν τη δομή και να επιδρούν στη διάταξη της ύλης, την έκανε ορατή ο διάσημος Γερμανός φυσικός και μουσικός Έρνστ Κλάντνι με το φημισμένο πείραμά του, αποδεικνύοντας ότι σύροντας το δοξάρι ενός βιολιού πάνω στην άκρη μιας μεταλλικής επιφάνειας καλυμμένης με λεπτή άμμο, μπορούσε να αναπαραστήσει την κίνηση του ήχου. Η άμμος συγκεντρωνόταν σε περιοχές όπου η επιφάνεια παρέμενε ακίνητη παρά τη δόνηση, διαγράφοντας τις λεγόμενες κομβικές γραμμές.  Μελετώντας την ηχητική επίδραση σε υλικά σώματα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ήχος ταξιδεύει υπό μορφή κυμάτων και ήταν ο πρώτος επιστήμονας που απέδειξε αυτή τους τη σχέση.

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει