Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Η σημαντικότερη αποκρυφίστρια στην ιστορία του Δυτικού πολιτισμού και η μεγαλύτερη μορφή της θεοσοφικής σκέψης, η Έλενα Πέτροβνα Μπλαβάτσκυ, συντ. Ε.Π.Μ. (ΗΕLΕΝΑ ΡΕΤROVNA ΒΙΑVΑΤSΚΥ), γεννήθηκε τα μεσάνυχτα της 12ης Αυγούστου ( 3η Ιουλίου με το παλιό ημερολόγιο) του 1831 στο Αικατερινοσλάβ της Ουκρανίας, μια πόλη που βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. Αυτή η νύχτα (31 Ιουλίου) για το Ρωσικό λαό είναι αντίστοιχη με τη νύχτα του Αι Γιάννη άλλων περιοχών της Δυτικής Ευρώπης, δηλαδή είναι μια “μαγική νύχτα.”
Είναι πολύ δύσκολο να γραφεί η πλήρης ιστορία της ζωής της παρ’ όλο ότι έχουν κυκλοφορήσει πολλά βιβλία αναφερόμενα στην πληθώρα των γεγονότων και των δραστηριοτήτων της πολυκύμαντης ζωής της. Είναι βέβαιο ότι ήταν ένας πολύ ασυνήθιστος άνθρωπος για την εποχή της και τόσο πολύπλευρη προσωπικότητα, γιατί δεν ήταν μόνο συγγραφέας, αποκρυφίστρια, περιηγήτρια, δεν ήταν μόνο μια έξοχη διανοούμενη με βαθιά γνώση των παραδόσεων και των θρησκειών του κόσμου. Ήταν όλα αυτά αλλά και κάτι περισσότερο, κάτι άλλο που δεν είναι εύκολο να οριστεί με σαφήνεια.
Ήταν μοναχοκόρη μιας ευγενούς και σημαντικής οικογένειας. Η καταγωγή του οίκου της ανάγεται στην εποχή του Ρούρικ του Νόβγκοροντ, στην αυλή του Ρώσικου έθνους και η ιστορία της οικογένειάς της είναι και η ιστορία της Ρωσίας.
Πατέρας της ήταν ο συνταγματάρχης Πήτερ Αλεξέγιεβιτς φον Χαν και παππούς της ο στρατηγός Αλέξης Χαν του Ρότεστερν του Μέκλενμπουργκ της Γερμανίας, ο οποίος είχε εγκατασταθεί στη Ρωσία. Μητέρα της ήταν η Ελένα Ανδρέγιεβνα, ντε Φαντεγίεβ, αναγνωρισμένη και προικισμένη συγγραφέας / μυθιστοριογράφος η οποία πέθανε νέα (απόσπασμα εξώφυλλου του βιβλίου “Η.Ρ. ΒΙΑVΑΤSΚΥ – COLLECTED WRITINGS”). Η Μητέρα της ήταν συγγενής του τσάρου. Η γιαγιά της ήταν η Πριγκίπισσα Ελένα Παβλόβνα Ντολγκορούκοβ η οποία επίβλεψε την εκπαίδευσή της στο Σάρατοβ και την Τυφλίδα του Καυκάσου. Βαφτίστηκε σύμφωνα με το τυπικό της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας. Αναφέρεται ότι γεννήθηκε πρόωρα και είχε πάντα ευαίσθητη υγεία.