Είναι το σύμπαν ένα νευρικό δίκτυο;
Είναι η πραγματικότητα που ζούμε είναι νευρικό δίκτυο, σαν ένας υπολογιστής Matrix, το οποίο δουλεύει με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του ανθρώπινου εγκεφάλου; Αυτό φαίνεται να προτείνει μια νέα επαναστατική θεωρία στο χώρο της φυσικής. Πρόκειται για μια πολύ φιλόδοξη θεωρία που, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί, θα είναι η βάση για μια «θεωρία των πάντων».
Νευρικά Δίκτυα Υπολογιστών
Αυτή η παράδοξη πρόταση προέρχεται από τον Vitaly Vanchurin, καθηγητή φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Minnesota.
Ο καθηγητής ανέπτυξε τη θεωρία του καθώς εξερευνούσε την υπολογιστική μάθηση μέσω της στατιστικής μηχανικής. Βρήκε ότι οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται στην υπολογιστική μάθηση είχαν κάποιες αναλογίες με τις δυναμικές της κβαντικής μηχανικής.
Το νευρικό δίκτυο ενός υπολογιστή λειτουργεί μέσω κόμβων, οι οποίοι μιμούνται τους βιολογικούς νευρώνες. Επεξεργάζονται και περνούν σήματα. Καθώς το δίκτυο μαθαίνει νέες πληροφορίες, αλλάζει. Δίνει σε ορισμένους κόμβους μεγαλύτερη προτεραιότητα. Επιτρέπει τη σύνδεση ανάμεσα σε κομμάτια πληροφορίας ώστε την επόμενη φορά να ξέρουν καλύτερα πώς να λειτουργήσουν.
«Δε λέμε απλά ότι η λειτουργία των τεχνητών δικτύων χρησιμεύει στην ανάλυση συστημάτων. Ούτε ότι ανακαλύπτουμε νέους νόμους. Λέμε ότι έτσι λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας.» γράφει ο Vanchurin στην πραγματεία του. «Υπό αυτή την προοπτική, αυτή η θεωρία μπορεί να γίνει μια θεωρία των πάντων, κι ως τέτοια δύσκολα θα αποδειχθεί ότι δεν ισχύει.»
Κι αν δεν ισχύει η θεωρία;
Πώς όμως θα μπορούσε αυτή η θεωρία να αποδειχθεί ότι είναι λάθος; Ο Vanchurin παρουσιάζει έναν πιθανό λόγο. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε «ένα φαινόμενο που δε μπορεί να ερμηνευθεί μέσω ενός νευρικού δικτύου». Αυτό, βέβαια, δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Γιατί ακόμη δε γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα νευρικά συστήματα και η υπολογιστική μάθηση. Πριν βρούμε ένα παράδειγμα να μην εντάσσεται σε αυτά πρέπει να τα καταλάβουμε πρώτα.
Η θεωρία συνδυάζει κλασική με κβαντική μηχανική
Ο Vanchurin θεωρεί ότι η ιδέα του μπορεί να πετύχει έναν άλλο μεγάλο στόχο της σύγχρονης φυσικής. Να συμβιβάσει την κλασική φυσική (που περιγράφει το πώς λειτουργεί στο σύμπαν σε μεγάλη κλίμακα) με την κβαντική μηχανική (δηλαδή τη μελέτη του ατομικού και υποατομικού επιπέδου ύπαρξης). Ο φυσικός πιστεύει ότι αν δούμε το σύμπαν σαν ένα νευρικό δίκτυο, η συμπεριφορά του σε ορισμένες περιστάσεις μπορεί να ερμηνευθεί τόσο από τις εξισώσεις της κβαντικής μηχανικής, όσο κι από τους νόμους της κλασικής φυσικής. Όπως η θεωρία της σχετικότητας που εισηγήθηκε ο Albert Einstein.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: bigthink.com