Ένα εντυπωσιακό VIDEO: Δείτε τις πόλεις να εμφανίζονται μία προς μία για πάνω από 6.000 χρόνια

by admin
5,5K views

Μπορεί τώρα να ζούμε σε μια εποχή που είναι συνηθισμένο να βλέπουμε μεγάλες πόλεις και να είμαστε ενωμένοι μέσω της τεχνολογίας με όλον τον κόσμο. Τα νέα ταξιδεύουν αστραπιαία μέσα από το ίντερνετ και τους δορυφόρους και είμαστε ένα παγκόσμιο χωριό.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς ήταν ο κόσμος μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες. Για αυτό το παρακάτω βίντεο είναι εντυπωσιακό αφού μέσα σε 3 λεπτά δείχνει στον παγκόσμιο χάρτη το πού και πότε εμφανίστηκαν οι πόλεις, οι οποίες είναι ένα σύμβολο οργανωμένης κοινωνίας με θεσμούς και κανόνες.

Παρακολουθήστε την εμφάνιση και την άνοδο των ανθρώπινων πόλεων, ξεκινώντας από [αναμφισβήτητα] την πρώτη πόλη στον κόσμο το 3700 π.Χ. και συνεχίζοντας μέχρι σήμερα.

Μέχρι το 2030, το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ζει σε πόλεις. Σήμερα, περίπου το 54 τοις εκατό από εμάς το κάνει. Το 1960, μόνο το 34% του κόσμου ζούσε σε πόλεις.

Η αστικοποίηση δεν ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960. Αλλά μέχρι πρόσφατα, η παρακολούθηση της ιστορίας της ήταν μια πρόκληση. Η πιο ολοκληρωμένη συλλογή δεδομένων αστικού πληθυσμού που είναι διαθέσιμη, το UN World Urbanization Prospects, χρονολογείται μόνο από το 1950. Αλλά χάρη σε μια έκθεση από μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του Yale, είναι πλέον δυνατή η ανάλυση της ιστορίας των πόλεων σε μεγάλο βαθμό μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα ψηφιοποιώντας, γεωκωδικοποιώντας και τυποποιώντας πληροφορίες από προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε για ιστορικούς αστικούς πληθυσμούς. Το αποτέλεσμα είναι ένα καθαρό, προσβάσιμο σύνολο δεδομένων πόλεων, των τοποθεσιών τους και των πληθυσμών τους με την πάροδο του χρόνου, που χρονολογείται από το 3700 π.Χ.

Όπως παραδέχονται οι συντάκτες του, τα δεδομένα έχουν αρκετούς περιορισμούς και «δεν είναι καθόλου ολοκληρωμένα». Ορισμένα μέρη του κόσμου αντιπροσωπεύονται καλύτερα από άλλα, και ορισμένες γνωστές πόλεις δεν εμφανίζονται παρά μόνο αιώνες μετά την ίδρυσή τους. Τούτου λεχθέντος, είναι η πρώτη παγκόσμιας κλίμακας συλλογή αστικών πληθυσμών πριν από το 1950 και ένα καλό σημείο εκκίνησης για μελλοντική έρευνα.

Δείτε το βίντεο των 3 λεπτών ιδιαίτερα στα τελευταία δευτερόλεπτα με την πληθυσμιακή έκρηξη και την γιγάντωση των πόλεων σε όλη την υφήλιο:

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει