Ενας Υπέροχος Άνθρωπος – Κινηματογράφος

by admin
466 views

ΕΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Αυτή η ταινία είναι ένας ύμνος στη Δύναμη της Θέλησης του Ανθρώπου

Κάθε άνθρωπος, από τη στιγμή που γεννιέται έχει μέσα του αυτήν τη δύναμη. Όμως από τον ίδιο εξαρτάται το πόσο θα την εκπαιδεύσει και θα την αυξήσει στη διάρκεια της ζωής του. Στην Ανατολική φιλοσοφία θεωρούνται οι δυσκολίες ως δοκιμασίες που μας βάζει η ζωή για να πολεμήσουμε και να γίνουμε πιο δυνατοί. Για να τα καταφέρουμε χρειαζόμαστε το όπλο της Βούλησης. Άλλωστε όλοι οι μεγάλοι Άνθρωποι, καλλιτέχνες, επιστήμονες, πολιτικοί, όλοι αυτοί που άνοιξαν νέους δρόμους στον κόσμο χρησιμοποίησαν πάρα πολύ αυτήν τη δύναμη για να ξεπεράσουν τα εμπόδια αδράνειας, που τοποθετεί συνήθως το περιβάλλον.

Ακριβώς αυτή η ικανότητα διαφοροποιεί και τους ανθρώπους μεταξύ τους. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κάτι το ίδιο δύσκολο για όλους. Ο καθένας έχει το δικό του όριο για να εξασκήσει αυτήν τη Βούληση. Βέβαια όσο υψηλότερο το όριο τόσο μεγαλύτερη και η δύναμη.

Ο Χριστός είχε πει ότι ο Άνθρωπος αν θελήσει έχει τη δύναμη να μετακινήσει βουνά.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας έχουμε καθημερινά παραδείγματα ηρωισμού και δύναμης. Βλέπουμε ανθρώπους χωρίς χέρια να ζωγραφίζουν. Άλλους με φανερά σωματικά εμπόδια να διακρίνονται στον αθλητισμό και σε άλλα τμήματα του πολιτισμού.

Αυτό στην αρχαιότητα διδάσκονταν μέσα από τους μύθους που παρήγαγαν ηρωικά πρότυπα. Ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Ιάσονας, μεταξύ άλλων, ήταν και έντονα πρότυπα Βούλησης. Χαρακτηριστικό τους ήταν η έλλειψη αμφιβολίας, η οποία -αμφιβολία- αποτελεί ένα μεγάλο νοητικό εμπόδιο.

Συνήθως αυτό που θέτει το εμπόδιο μέσα μας είναι ο ίδιος ο νους μας. Ο νους έχει την ικανότητα να εμφανίζει ένα μικρό λόφο ως ανυπέρβλητο βουνό μπροστά μας. Επίσης είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να ελέγχει τον νου και να μην του επιτρέπει να «πετάει» από εδώ και από κει για να μας αποπροσανατολίζει.

Στην Ινδία παρομοιάζουν το νου σαν ένα πίθηκο που του αρέσει να σκαρφαλώνει από δέντρο σε δέντρο. Του αρέσουν λοιπόν οι εναλλαγές, δεν του αρέσουν οι σταθερές ιδέες. Στην εποχή μας, την εποχή της πληροφόρησης και όχι της γνώσης, την εποχή της γνώμης και όχι της κρίσης την εποχή της γρήγορης εναλλαγής των εικόνων ικανοποιείται ιδιαίτερα αυτό το «πιθηκάκι». Ο μόνος που χάνει συνήθως είναι ο ίδιος ο άνθρωπος που μπορεί για αυτόν το λόγο να αποπροσανατολίζεται πολύ εύκολα και να χειραγωγείται.

Όταν ο νους βγαίνει «εκτός ελέγχου» τότε μπορεί να εμφανιστούν ψυχώσεις και ασθένειες όπως για παράδειγμα, η σχιζοφρένεια.

Στην ταινία ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει τον τρόπο και βρίσκει την δύναμη να κάνει μια εσωτερική μάχη. Όντας μια ιδιοφυΐα στα μαθητικά, αποκαλύπτεται σταδιακά ότι πάσχει από σχιζοφρένεια. Παρόλο που είναι πανέξυπνος, χρειάζεται να πολεμήσει τον ίδιο του το νου που του δείχνει ανύπαρκτα πράγματα για αληθινά. Άνθρωποι τους οποίους γνωρίζει χρόνια, με τους οποίους μεγάλωσε, σπούδασε, διασκέδασε είναι απλώς δημιουργήματα της φαντασίας του.

Πόσο εύκολο είναι να το δεχτεί κανείς αυτό; Το πιο εύκολο και ανώδυνο είναι να πλάσει μια ιστορία καταδίωξης από αυτούς που θέλουν να του γκρεμίζουν αυτήν την «ψεύτικη πραγματικότητα». Δηλαδή να βυθιστεί όλο και περισσότερο μες στην τρέλα του.

Κάποια στιγμή όμως αντιλαμβάνεται λογικά ότι οι άνθρωποι της φαντασίας του δεν μεγαλώνουν ηλικιακά. Παρόλο που τους γνωρίζει χρόνια αυτοί παραμένουν όπως ήταν την πρώτη μέρα που τους είδε.

Το γεγονός ότι ο χρόνος δεν έχει καμία επιρροή πάνω τους τον οδηγεί στο να αντιληφθεί την αλήθεια και να βρει τρόπο να τους πολεμήσει. Όμως είναι άλλο να αντιληφθείς ένα ελάττωμα και άλλο να καταφέρεις να το πολεμήσεις.

Όσο προσπαθείς να εναντιωθείς σε αυτό τόσο αυτό θεριεύει! Έτσι και ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει μετά από προσπάθεια μια λύση για αυτό. Προσπαθεί να μην τρέφει αυτές τις σκεπτομορφές, να μην τις πολεμά αλλά να αδιαφορεί. Αυτές έχουν γεννηθεί και δεν υπάρχει καμία δύναμη να τις σκοτώσει, πρέπει να τις αφήσει με τον χρόνο να διαλυθούν μόνες τους. Δεν ασχολείται μαζί τους, τις κουβαλά σε κάθε του βήμα. Φοβάται αλλά πορεύεται με το φόβο του στη ζωή. Αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν μόνο που δεν τον κατέχουν.

Κατάφερε με τη Βούλησή του να αλλάξει την οπτική γωνία της ζωής του. Χρησιμοποίησε κάτι ισχυρότερο από τον καθημερινό νου. Και αυτό από μόνο του είναι πολύ ηρωικό.

Σαν άλλος Θησέας κατάφερε με τον μίτο της Αριάδνης να βγει από τον λαβύρινθο του νου του. Ένας πραγματικά υπέροχος Άνθρωπος!

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει