Η επιμονή και η ικανότητα συνέχειας

by Nikos K
881 views
Η επιμονή και η ικανότητα συνέχειας

Να επαναλαμβάνουμε, να επαναλαμβάνουμε…

Παρόλο που αυτή η λέξη μπορεί να περιέχει ψυχολογικούς συνειρμούς «βαριεστιμάρας», το βέβαιο είναι ότι η επανάληψη είναι ένα από τα πιο μαγικά όπλα που χρησιμοποιεί η Φύση. Η επιμονή είναι κάτι παραπάνω από επανάληψη, είναι εκείνη η δύναμη που μας αναγκάζει να επιστρέφουμε ξανά και ξανά στα βήματά μας, μέχρι να τα κατακτήσουμε εντελώς και σωστά.

 

Η επιμονή

Η επιμονή τρέφεται με επαναλήψεις. Είναι σαν ένας ασταμάτητος και ακούραστος κινητήρας, που μας επιτρέπει να επιστρέφουμε στα ίδια πράγματα, επιμένοντας ώστε να καταφέρουμε μέρα με τη μέρα να έχουμε μεγαλύτερη ποιότητα σε όλα.

Αυτό είναι η επιμονή: ένας συνειδητός κινητήρας και όχι ο καρπός μιας επανάληψης ρουτίνας. Είναι κάτι που μας ενεργοποιεί και τίθεται σε κίνηση από τη δική μας απόφαση, με τη δική μας βούληση.

Η επιμονή είναι επαναλαμβανόμενη όχι από στενοκεφαλιά, αλλά επειδή παίρνει από την ορατή Φύση έναν από τους θεμελιώδεις νόμους της: την κυκλικότητα, το να αναγνωρίζει έναν κανονικό δρόμο και να προσπαθεί σοβαρά να οδεύει σε αυτόν, διορθώνοντας την πορεία, όσες φορές χρειαστεί.

Το να επιμένουμε είναι να ξέρουμε να βρούμε το μυστικό μιας σκάλας, τα σκαλοπάτια της οποίας μπορεί να μοιάζουν όλα ίδια, αλλά δεν βρίσκονται στο ίδιο ύψος.

Επιμονή είναι να ξέρουμε να επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να πέσουμε στη ρουτίνα, με στόχο την τελειοποίηση.

 

Η ικανότητα συνέχειας

Η ικανότητα συνέχειας είναι η επιμονή του νου ή η επιμονή στο νοητικό επίπεδο. Επομένως, είναι μια νοητική κατάσταση που βοηθά να είμαστε σταθεροί σε όλα όσα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται, σε όλα όσα δεν λύνονται σε μια μέρα.

Η ικανότητα συνέχειας είναι η υπομονή τού να ξέρουμε να περιμένουμε, χωρίς να πέσουμε στη λησμονιά ούτε στην απογοήτευση.

Η ικανότητα συνέχειας μας οδηγεί στο να κερδίζουμε τη συνέχεια στις ιδέες (κι επομένως, στα συναισθήματα και στις πράξεις), πιο πέρα από τις φαινομενικές αλλαγές των κύκλων. Είναι ο άξονας, γύρω από τον οποίο μπορούμε να κινούμαστε με επιμονή.

 

 

 

Απόσπασμα από το βιβλίο «Πρακτικές συμβουλές για Αυτογνωσία» Delia S. Guzman, εκδόσεις Νέα Ακρόπολη

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει