Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Ιππικοί αγώνες
Τόπος: Στερεά Ελλάδα, νησιά Αιγαίου, Πελοπόννησος, Κρήτη
Πότε: Δευτέρα του Πάσχα
Περιγραφή: Η Δευτέρα του Πάσχα συμπίπτει τις περισσότερες φορές με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου, όποτε η 23η Απριλίου πέφτει μες στη Σαρακοστή. Είναι η γιορτή των ποιμένων που αφήνουν τα ξεχειμωνιάσματά τους και πάνε στα βουνά.
Εκείνη τη μέρα γίνονται διάφοροι αγώνες, κυρίως ιππικοί, λόγω του ότι ο Άγιος Γεώργιος είναι καβαλάρης. Οι καβαλάρηδες φορούν παραδοσιακή στολή και τα όπλα τους στο ζωνάρι. Οι αγώνες γίνονται πριν την είσοδο του χωριού, σε χωμάτινο δρόμο ενός χιλιομέτρου, με αφετηρία το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Όποιος τερματίσει πρώτος κερδίζει χρηματικό έπαθλο, μια κουλούρα (είδος ψωμιού με γλυκιά γεύση), την οποία μοιράζει στους παρευρισκόμενους, και μια ασημένια εικόνα του Άγιου Γεώργιου. Ανήμερα της γιορτής το έπαθλο για τις ιπποδρομίες ή τους αγώνες δρόμου που γίνονται είναι μια «κουλούρα», ένα είδος ψωμιού με γλυκιά γεύση που παρασκευάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη, μαζί με κόκκινα αυγά από ανύπαντρες κοπέλες του χωριού. Οι νικητές τεμαχίζουν τις κουλούρες και τις μοιράζουν στους παρευρισκόμενους.
Έθιμο για τον Αϊ-Γιώργη τον Σπορίτη ή Μεθυστή
Α) Στη Ρόδο πριν το ξημέρωμα οι νοικοκυρές θυμιατίζουν και βάζουν τον σπόρο του σιταριού στο δισάκι μαζί με ένα σκόρδο, ένα κρεμμύδι και ένα καρύδι που κόβουν από την αρχιχρονιά. Στη Λάρδο της Ρόδου οι γεωργοί βάζουν τον σπόρο σε μία σκάφη και ανάβουν τρία κεριά, μέσα στο σπόρο ανακατεύουν λίγους καρπούς και σιτάρι που το έχουν φυλαγμένο από την προηγούμενη χρονιά. Κρατούν αυτό το μείγμα μαζί με ρόδι και το τρώνε όταν τελειώσει η σπορά.