Πόσες φορές έχουμε βρεθεί στη θέση να μετανιώσουμε για αυτό που αγοράσαμε; Πόσες φορές “κλάψαμε” τα χρήματά μας; Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε τι επιλογές έχουμε μετά από αυτές τις αγορές; Διαβάστε παρακάτω την ιστορία του Νασρεντίν Χότζα και αναρωτηθείτε αν περιγράφει φιλοσοφία σας απέναντι στο χρήμα…
“Ο Νασρεντίν Χότζα κατάγεται από χωριό που δεν ξέρουν τι είναι το κάρυ. Μια ημέρα βρέθηκε στους σκονισμένους δρόμους της Ινδίας. Ένιωσε ξαφνικά μια τρομερή δίψα. “Πρέπει να βρω γρήγορα ένα μέρος όπου να μπορώ να πάρω καλά φρούτα” είπα στον εαυτό του.
Πριν καλά, καλά κάνει αυτή τη σκέψη, στρίβοντας σε μια γωνία είδε έναν καλοκάγαθο ανθρωπάκο με ένα καλάθι εμπρός του. Μέσα στο καλάθι ήταν ένας τεράστιος σωρός από γυαλιστερά κόκκινα φρούτα. “Αυτά είναι ό,τι χρειάζομαι” είπε ο Νασρεντίν. Έβγαλε δύο χάλκινα νομίσματα και τα έδωσε στον πλανόδιο μανάβη. Χωρίς δεύτερη σκέψη, ο μανάβης του έδωσε όλο το καλάθι επειδή αυτά τα φρούτα είναι άφθονα και φθηνά στην Ινδία. Ο κόσμος συνήθιζε να τα τρώει σε μικρές ποσότητες.
Ο Νασρεντίν έκατσε στο μέρος που εγκατέλειψε ο μανάβης και άρχισε να τρώει τα φρούτα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το στόμα του καιγόταν. Δάκρυα ποτάμι έτρεχαν στα μάγουλά του κι ο λαιμός του είχε πάρει φωτιά. Ο Μουλάς συνέχιζε να τρώει.
Ύστερα από δύο ώρες πέρασε ένας συμπατριώτης του Αφγανός.
“Αδελφέ, αυτά τα φρούτα των απίστων πρέπει να προέρχονται από το ίδιο το στόμα του Σατανά”, είπε ο Νασρεντίν.
“Ανόητε”, είπε ο συμπατριώτης του. “Δεν άκουσες ποτέ το τσίλι της Ινδίας; Σταμάτα αμέσως να τα τρως επειδή αλλιώς ο θάνατος θα κερδίσει ένα θύμα πριν δύσει ο ήλιος”.
“Δεν μπορώ να ξεκουνήσω από εδώ πριν τελειώσει όλο το καλάθι” είπε ασθμαίνοντας ο Μουλάς.
“Τρελέ. Αυτά τα φρούτα έχουν μέσα κάρυ! Πέταξέ τα αμέσως”, είπε ο συμπατριώτης του Μουλά.
“Δεν τρώω φρούτα πλέον” γκρίνιαξε ο Νασρεντίν. “Τρώω τα λεφτά μου” (Πηγή: Οι απίστευτες ιστορίες του Μουλά Νασρεντίν Χότζα – Ίντρις Σαχ, Εκδόσεις “ΠΥΡΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ”)
Διαβάστε και άλλες ιστορίες του Νασρεντίν Χότζα:
Ο Νασρεντίν και οι γραμματιζούμενοι
Αγαπάς αυτό που δεν μπορείς να αλλάξεις;