Έξυπνες συσκευές μετρούν το άγχος

by admin
768 views

Έξυπνες συσκευές μετρούν το άγχος

Το Σουηδικό Ίδρυμα Στρατηγικής Έρευνας σχεδίασε «έξυπνα ρολόγια» που μας βοηθούν να μετρήσουμε την κατάσταση της υγείας και του άγχους μας, αλλά και να εντοπίσουμε τους ψεύτες.

Συγκεκριμένα, τα ρολόγια χρησιμοποιούν δεδομένα μέτρησης της σωματικής και ψυχικής κατάστασης αυτού που τα φοράει εμφανίζοντας χρωματιστά σπειροειδή γραφήματα σε πραγματικό χρόνο στο smart phone. Λαμβάνουν δεδομένα από την αγωγιμότητα του δέρματος.

Η αγωγιμότητα είναι μέτρηση του πόσο πολύ κάποιος ιδρώνει. Αυτή η πληροφορία δείχνει τις ψυχολογικές αντιδράσεις του ατόμου, όπως και τις σωματικές του ανταποκρίσεις. Αυτή η παράμετρος κάνει τη νέα αυτή τεχνολογία ικανή να διακρίνει πότε αυτός που φορά το ρολόι ψεύδεται.

Ο Dr Pedro Sanches, επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος λέει: «Τα σώματά μας παράγουν ένα μεγάλο εύρος πληροφοριών, τα οποία λέμε βιοδεδομένα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ερευνήσει ένα μεγάλο μέρος αυτών, όπως τη μέτρηση του καρδιακού παλμού για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις στον αθλητισμό. Όμως κάποια άλλα πεδία βιοδεδομένων μένουν ακόμη να ερευνηθούν. Δεν είναι εύκολο να βγάλουμε συμπεράσματα από τέτοια δεδομένα. Επίσης, δεν ξέρουμε τι πρακτικές εφαρμογές μπορεί να έχουν.»

Η μελέτη ερεύνησε 23 άτομα των οποίων οι μετρήσεις λαμβάνοντας για ένα μήνα. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι αθλητές χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα για να μελετήσουν τη σωματική τους κατάσταση. Κάποιοι άλλοι για να μειώσουν τα επίπεδα άγχους τους. 

Είναι ενδιαφέρον ότι κάποιοι συμμετέχοντες, αν και ισχυρίζονταν ότι είναι πολύ ήρεμοι άνθρωποι, εμφάνισαν υψηλά επίπεδα στη μέτρηση άγχους, το οποίο τους περνούσε απαρατήρητο. 

Η ομάδα συνεχίζει να βελτιστοποιεί τη νέα αυτή τεχνολογία για την προώθηση της ευημερίας, της υγείας και της παραγωγικότητας. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: sciencedaily.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει