Φιλοσοφία: η κόρη που έμελλε να αλλάξει την ιστορία!

by admin
1,7K views
Φιλοσοφία: η κόρη που έμελλε να αλλάξει την ιστορία!

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μεγαλύτερο αγαθό από τη φιλοσοφία ούτε ήρθε

ούτε θα έρθει ποτέ στο γένος των ανθρώπων ως δώρο των θεών!

    -Πλάτων, Τίμαιος 47b-

Η μικρή Αρετή κρατούσε το χέρι του πατέρα της καθώς κατηφορίζανε την Πανεπιστημίου. Οι υπάλληλοι του δήμου είχαν επιστρατευτεί κατά μεγάλες ομάδες προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις υλικές ζημιές και να μαζέψουν τους όγκους κατεστραμμένων αντικειμένων και χαλασμάτων από την χθεσινοβραδινή διαδήλωση. Υπήρχε κάτι το αντιφατικό, καθώς παρατηρούσε το σκηνικό μπροστά της. Μια παράδοξη ομορφιά ξεπρόβαλλε μέσα απ’ το σταχτί σκηνικό, ενώ ο ήλιος ανέβαινε στον ουρανό και έστρεφε τις ακτίνες του πάνω στα φωσφορίζοντα γιλέκα των υπαλλήλων, που έμοιαζαν σαν τη βιοφωταύγεια στη μολυβένια θάλασσα.

Ξύνοντας αμήχανα το κεφάλι για να αφαιρέσει την αλλόκοτη σκέψη από πάνω της, βλέπει ξαφνικά απέναντί της να στέκει η Ακαδημία των Αθηνών. Μια αδιόρατη δύναμη την τραβούσε να πάει κοντά για να δει καθαρότερα τις γυναικείες μορφές που στόλιζαν τη ζωφόρο των προπυλαίων˙ ακλόνητες, περήφανες και δροσερές σαν την άνοιξη, χρωματίζουν κι αυτές με προσδοκία άλλη μια καινούργια ημέρα, σκέφτηκε. Έτσι, τράβηξε κι αυτή με όλη της τη δύναμη το χέρι του πατέρα της, αλλάζοντας την προκαθορισμένη πορεία προς το διαδικτυακό καφέ που πήγαιναν όποτε δεν είχε σχολείο.

-Πού πάμε; ρώτησε ο πατέρας.

-Πάμε απέναντι σ’ αυτό το κτίριο. Θέλω να δω εκείνες τις γυναικείες φιγούρες.

Ο πατέρας απόρησε με την αποφασιστικότητα της μικρής Αρετής να αναβάλλει το πολύτιμο παιχνίδι της για να σταθεί να παρατηρήσει την πρόσοψη ενός κτιρίου. Με μιας όμως σκέφτηκε πως δεν επρόκειτο για ένα οποιοδήποτε κτίριο˙ ήταν τα προπύλαια της Ακαδημίας των Αθηνών, ο πνευματικός απόγονος της θρυλικής Ακαδημίας που ίδρυσε ο φιλόσοφος Πλάτων! Και όχι τίποτε άλλο, παρά θυμήθηκε τη στιγμή της αποφοίτησής του από τη νομική σχολή˙ ένας φέρελπις ιδεολόγος που αγαπούσε τη μάθηση και ήθελε κι αυτός να αλλάξει τον κόσμο. Καθώς συνειδητοποίησε αυτά, έπιασε τον εαυτό του να ντρέπεται βλέποντας πόσο ο κόσμος κατάφερε να αλλάξει τον ίδιο. Βαριαναστέναξε..

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει