Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
«Η Κυρία με τη λάμπα», «Ο Άγγελος της Κριμαίας», η πρώτη γυναίκα που πήρε ποτέ το παράσημο Αξίας (Order of Merit). Η γυναίκα που έτρεχε τις νύχτες στα στρατιωτικά νοσοκομεία, με μοναδικό φως μια λάμπα πετρελαίου, είναι η γυναίκα που δημιούργησε το επάγγελμα της σύγχρονης νοσηλεύτριας. Αυτή είναι η Βρετανίδα Φλόρενς Ναϊτινγκέϊλ, η γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στη φροντίδα του ανθρώπου που υπέφερε.
Η πρωτεργάτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής το έβαλε σκοπό να αλλάξει δραστικά τις κακές υγειονομικές συνθήκες και τον τρόπο λειτουργίας των νοσοκομείων του καιρού της. Η πρωτοπόρος της μοντέρνας νοσηλευτικής έκανε ωστόσο και κάτι ακόμη: μέσα από τα γραπτά της για την ιδανική λειτουργία του συστήματος περίθαλψης βοήθησε να γίνουν ανακατατάξεις στα υγειονομικά πλαίσια σε παγκόσμια κλίμακα. Επίσης η νοσηλευτική σχολή που ίδρυσε στο Λονδίνο έγινε πρότυπο εκπαιδευτικής δομής.
«Τι ήταν μια νοσοκόμα πριν από τη μις Φλόρενς; Τίποτε ή εντελώς ασήμαντη. Τα αποβράσματα της κοινωνίας, μέθυσες που είχαν κακή φήμη, υπάρξεις που προέρχονταν από τους κατώτερους κύκλους και που λύγιζαν, από το βάρος της δυστυχίας τους. Το να είσαι νοσοκόμα δε θεωρείτο αξιοπρεπής απασχόληση για ένα «καλό» κορίτσι. Προοριζόταν για γυναίκες ηλικιωμένες, πολύ εύθραυστες, που ήταν, ως επί το πλείστον, μέθυσες και κλέφτρες ή πολύ άσχημες για να ασκήσουν κάποιο άλλο επάγγελμα». (απόσπασμα από την εφημερίδα New York Times)
Η Φλόρενς Ναϊτινγκέϊλ θεμελίωσε το επάγγελμα των αδελφών νοσοκόμων. Προς τιμήν της εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαΐου (μέρα της γεννήσεως της), η Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή.