Γιατί πρέπει να μιλάς στον εαυτό σου

by admin
1,7K views
Γιατί πρέπει να μιλάς στον εαυτό σου

Γιατί πρέπει να μιλάς στον εαυτό σου

Γενικά θεωρούμε εκκεντρικούς όσους μιλάνε στον εαυτό τους. Στις ταινίες, αυτοί που μιλάνε μόνοι τους είναι συνήθως κάτι τρελοί επιστήμονες, άτομα με σχιζοφρένεια που παραληρούν. Δε χρειάζεται όμως να είσαι σχιζοφρενής για να πιάσεις κουβεντούλα με τον εαυτό σου. Αντίθετα, έχει πολλά οφέλη για σένα! 

Βελτιώνει τις γνωστικές σου επιδόσεις

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Psychologica, βρέθηκε ότι αν διαβάσεις μια οδηγία μεγαλόφωνα την κατανοείς καλύτερα, σε σχέση με το να τη διάβαζες από μέσα σου. Το ίδιο ισχύει και για οπτικές δοκιμασίες, στις οποίες καλείσαι να κάνεις αντιστοιχίσεις εικόνων. Όταν μιλάς μεγαλόφωνα διευρύνεις το δυναμικό του νου σου, επειδή είσαι πιο συνειδητός σε αυτό που συγκεντρώνεσαι. 

Σε ενθαρρύνει να νικήσεις

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychology of Sport and Exercise, οι αθλητές τένις που μιλούν στον εαυτό τους κατά την προπόνηση έχουν καλύτερη ψυχολογία, σε σχέση με αυτούς που προπονούνται σιωπηλοί.

Καλλιεργεί τον αυτοέλεγχο

Το να μιλάς στον εαυτό σου – είτε μεγαλόφωνα είτε από μέσα σου – σε βοηθά να ελέγξεις καλύτερα τα συναισθήματά σου. Ειδικά αν μιλάς για σένα σε τρίτο πρόσωπο, αποστασιοποιείσαι από την κατάσταση και την αντιμετωπίζεις πιο ψύχραιμα τις καταστάσεις. 

Ενισχύει τη μνήμη

Πόσες φορές δε διάβασες κάτι ενδιαφέρον, είπες «Αυτό πρέπει να το θυμάμαι!», και τρεις μέρες μετά δε θυμόσουν ούτε καν ότι το διάβασες; Οι έρευνες δείχνουν ότι θυμάσαι καλύτερα τα πράγματα που διαβάζεις μεγαλόφωνα.

Η τέχνη της συζήτησης με τον εαυτό

Όπως σε κάθε συζήτηση, έτσι κι όταν μιλάς με τον εαυτό σου υπάρχει σωστός τρόπος να το κάνεις ωφέλημα ή όχι. Είναι χρήσιμο να μιλάς καθ’ όλη τη διάρκεια μιας δραστηριότητας (μεγαλόφωνα ή από μέσα σου). Αλλά δε βοηθά πολύ να παραληρείς σε μια στιγμή της δραστηριότητας μόνο (όπως όταν κάτι δεν πάει καλά). Μάλιστα τότε μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: bigthink.com Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr
Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

Να ακούς. Αυτό είναι το κλειδί της επικοινωνίας

Αυτογνωσία: Άκουσε το σώμα σου

Μιλήσαμε πρώτη φορά 20 εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα από όσο νομίζαμε

Μπορείς να ελέγξεις μόνο το σώμα σου, τις σκέψεις σου και τις επιλογές σου

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει