Γιατί τα ζευγάρια μοιάζουν μεταξύ τους;

by admin
3,5K views
Οι άνδρες και οι γυναίκες τελικά μιλούν διαφορετικές γλώσσες

Αυτή η ερώτηση προβληματίζει τους ερευνητές εδώ και χρόνια. Μοιάζουν μεταξύ τους τα πρόσωπα ζευγαριών που μένουν μαζί χρόνια;

Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν έχει αποδειχθεί ερευνητικά – ούτε έχει καταρριφθεί. 

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Stanford προσπαθεί να δώσει απάντηση στο ερώτημα. Οι ερευνητές Pin Pin Tea-mankorn και Michal Kosinski συλλέγουν εδώ και χρόνια φωτογραφίες ζευγαριών. Μία φωτογραφία στις αρχές του γάμου τους, και μια πολλά χρόνια αργότερα. Συγκεκριμένα, από 20 έως 69 χρόνια αργότερα.

Για να ελέγξουν αν τα ζευγάρια όντως μοιάζουν μεταξύ τους, οι ερευνητές έκαναν το εξής: έβαλαν καθεμιά από τις φωτογραφίες που συνέλεξαν δίπλα τις φωτογραφίες έξι άλλων ανθρώπων. Ένας από αυτούς τους έξι ήταν ο/η σύντροφος του ατόμου της φωτογραφίας. Οι άλλοι πέντε στις φωτογραφίες ήταν άσχετοι. Ζήτησαν, λοιπόν, από εθελοντές να βαθμολογήσουν πόσο μοιάζει το άτομο της φωτογραφίας με καθέναν από τους 6 άλλους. Επίσης, χρησιμοποίησαν λογισμικό αναγνώρισης προσώπου ως επιπλέον πηγή δεδομένων.

Σε αντίστοιχη έρευνα του πανεπιστημίου Michigan το 1987, είχε βρεθεί ότι όσο περισσότερο περνούσαν τα χρόνια, τόσο τα πρόσωπα των συζύγων έμοιαζαν. Ο τότε ερευνητής Robert Zanjonc είχε συμπεράνει ότι η κοινή διατροφή, ο τρόπος ζωής, ο κοινός χρόνος που περνούν εκτός σπιτιού, και οι γραμμές γέλιου κάνουν τους ανθρώπους που ζουν μαζί να μοιάζουν.

Η τελευταία έρευνα, ωστόσο, των Tea-mankorn και Kosinki υποστηρίζει ότι δε βρήκε τέτοια δεδομένα. Τα ζευγάρια δεν άρχισαν να μοιάζουν ο ένας στον άλλο αφού έζησαν μαζί για χρόνια. Έμοιαζαν ήδη από την αρχή της σχέσης τους. 

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αναζητούμε συντρόφους με παρόμοια χαρακτηριστικά με τα δικά μας. Με τον ίδιο τρόπο που αναζητούμε ταίρια που έχουν αντίστοιχες αξίες και προσωπικότητες με τη δική μας.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: theguardian.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει