Γιατί το άγχος αυξάνεται στους νέους αλλά όχι στους μεγαλύτερους;

by admin
1,7K views
7 συνήθειες των ανθρώπων που δεν έχουν άγχος για ασήμαντα πράγματα

Γιατί το άγχος αυξάνεται στους νέους αλλά όχι στους μεγαλύτερους;

 • Η έρευνα εξέτασε δεδομένα πάνω στο άγχος από Αμερικανούς ενήλικες ηλικίας 18 και άνω από το 2008 έως το 2018.
 • Το άγχος μεταξύ των νέων ηλικίας 18-25 διπλασιάστηκε αυτή την περίοδο, αλλά έμεινε σταθερό για ενήλικες από 50 και άνω. 
 • Παραμένει ασαφές το τί προκαλεί το αυξημένο άγχος στους νέους, όμως τα social media, η οικονομική αστάθεια και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να παίζουν ρόλο.

Το άγχος είναι η πιο κοινή ψυχική διαταραχή στις ΗΠΑ, η οποία επηρεάζει περίπου το 18,1% του πληθυσμού. Όμως η πάθηση αυτή δεν επηρεάζει όλα τα γκρουπ εξίσου. Την τελευταία δεκαετία, έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες είναι πιο πιθανό να πάσχουν από άγχος, ενώ, επιπρόσθετα, αναφέρουν και παθήσεις όπως η κατάθλιψη.

Μια νέα έρευνα μελετά αυτή την απόκλιση και δείχνει ότι το άγχος στους ενήλικες ηλικίας 18-25 αυξήθηκε ραγδαία από το 2008 έως το 2018, αλλά παρέμεινε σταθερό για ενήλικες 50 και άνω.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Ψυχιατρικής Έρευνας εξέτασε δεδομένα πάνω στη χρήση ναρκωτικών και την υγεία, η οποία μέτρησε το άγχος ρωτώντας τους συμμετέχοντες «Πόσο συχνά αισθάνθηκες αγχωμένος τον τελευταίο μήνα;». Οι ερευνητές ομαδοποίησαν τους συμμετέχοντες σε γκρουπ με βάση παράγοντες όπως φύλο, ηλικία, εθνικότητα, εκπαίδευση και συζυγική κατάσταση.

Το μεγαλύτερο ποσοστό βρέθηκε μεταξύ νέων ενηλίκων των οποίων το άγχος σχεδόν διπλασιάστηκε από το 7,97% το 2008 στο 14,66% το 2018.

Το άγχος είναι κοινό και έχει αυξηθεί ραγδαία μεταξύ των νέων, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Η αγχώδης διάθεση και το υποκλινικό άγχος νωρίς στη ζωή συνδέεται με διαταραχές άγχους, κατάθλιψη, χρήση ουσιών και σωματικά προβλήματα. Η νεανική ηλικία την περίοδο της ενηλικίωσης είναι το βασικό διάστημα ευαλωτότητας για την έναρξη αυτών των παθήσεων.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι ότι το άγχος αυξήθηκε σχεδόν σε όλα τα γκρουπ, όχι όμως εξίσου. Πέραν των νέων ενηλίκων, η πιο ραγδαία αύξηση παρατηρήθηκε σε:

 • Ανύπαντρους νέους (από 7,25% το 2008 σε 11,48% το 2018)
 • Νέους με κάποια ανώτερη εκπαίδευση (από 5,16% σε 7,47%)
 • Λευκούς νέους (από 4,98% σε 7,06%)
 • Ενήλικες με ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000$ (8,69% σε 11,9%)

Γιατί είναι οι νέοι τόσο αγχωμένοι;

 • Η νέα έρευνα δεν εστίασε στη ρίζα του άγχους, όμως οι ερευνητές σημείωσαν ότι η έκρηξη των social media μπορεί να έπαιξε ρόλο. Εξάλλου, φαίνεται να υπάρχει συνάφεια ανάμεσα στη χρήση των social media και στα ψυχικά προβλήματα.
 • Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας σημειώνει: «Πολλές έρευνες ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κάποιος τα social media, και όσες περισσότερες πλατφόρμες χρησιμοποιεί, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει άγχος και κατάθλιψη. Η έρευνα δείχνει ότι αυξημένη κατανάλωση social media μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές διαδικτυακές εμπειρίες, λιγότερες διαπροσωπικές σχέσεις και μειωμένη ικανότητα προσοχής.
 • Όμως τα social media είναι ένα μέρος του θέματος του άγχους στους νέους. Οι ερευνητές και οι κοινωνιολόγοι έχουν προτείνει και άλλους πιθανούς παράγοντες όπως υπερπροστατευτικότητα των γονέων, αυξημένη ατομικοποίηση της κοινωνίας, καθιστική ζωή, κακή διατροφή, αναζήτηση εξωτερικών στόχων και όχι εσωτερικών, οικονομική αστάθεια.
 • Άγχος και COVID-19
 • Δεν είναι ακόμα σαφές πώς η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία στις ΗΠΑ, αλλά μία πρόσφατη έρευνα δίνει κάποια στοιχεία. 
 • Τον Ιούνιο, 5.400 Αμερικανοί ενήλικες συμπλήρωσαν μία online έρευνα για την ψυχική υγεία, αυτοκτονικούς ιδεασμούς και χρήση ναρκωτικών. Η έρευνα βρήκε ότι 41% από όλους τους συμμετέχοντες εμφάνιζαν συμπτώματα τουλάχιστον μίας ψυχικής πάθησης όπως άγχος ή κατάθλιψη. Υπήρχαν, ωστόσο, μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων. 
 • Όπως τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, έτσι και το Ινστιτούτο Ψυχικών Παθήσεων ανέφερε ότι το 63% των ενηλίκων ηλικίας 18-25 σημείωσε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, ενώ μόλις το 8% ενηλίκων άνω των 65 εμφάνισε συμπτώματα. 
 • Η αναγνώριση των γκρουπ που έχουν αυξημένο κίνδυνο ψυχικών παθήσεων μπορεί να βοηθήσει την πολιτεία να λάβει μέτρα προς την ισότητα στην περίθαλψη καθώς και στην πρόσβαση σε κλινικές διάγνωσης και τρόπους αντιμετώπισης. 

Πηγή: bigthink.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει