ΓΙΝ ΓΙΑΝΓΚ: Οι δύο πόλοι της δημιουργίας

by admin
406 views

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Το σύμπαν θεμελιώνεται πάνω σε μια αδιάρρηκτη συνύπαρξη “Μονάδων Ζωής” (Πουρούσα) και αδρανούς ύλης (Πρακρίτι), η οποία είναι, ουσιαστικά, απλή και όχι σύνθετη. Αυτή η ύλη, η υπόσταση (Ουπάδι) οποιουδήποτε εκδηλωμένου και υπαρκτού στο σύμπαν, παρουσιάζει τρεις διαφορετικές όψεις, τις Γκούνας: Τάμας (αδράνεια), Ράτζας (υπερβολική δράση) και Σάττβα (ισορροπία). Η ανακύκλωση των ενεργειών και των τριών ιδιοτήτων Γκούνας που θεμελιώνουν την κραδασμική δομή του σύμπαντος, γίνεται μέσα από την εναλλαγή των δύο κοσμικών ενεργειών που είναι αντίθετες και συμπληρωματικές και αποτελούν τους δύο πόλους της δημιουργίας: το Γιν και το Γιανγκ, σύμφωνα με την κινέζικη ονομασία, καθιερωμένη πλέον στην Εσωτερική Φιλοσοφία.

Η ενέργεια Γιν εκφράζει το θηλυκό πόλο της φύσης και η Γιανγκ τον αρσενικό. Η ύπαρξή τους σχετίζεται με την Παγκόσμια Αρχή της Πολικότητας. Αν και φαινομενικά μοιάζουν με τα χαρακτηριστικά των Γκούνας, στην πραγματικότητα είναι διαφορετικές έννοιες. Ενώ οι τρεις Γκούνας, ως ιδιότητες της Πρακρίτι, συνδέονται με την Αρχή της Δόνησης, οι δύο κοσμικές ενέργειες του Γιν και του Γιάνγκ είναι όψεις της δράσης του Πουρούσα, της Ενέργειας του Πνεύματος που πολικοποιείται μέσα στην ύλη και σχετίζονται με την Αρχή της Πολικότητας.

Όλες οι εκδηλώσεις του Πραγματικού δημιουργούνται από τη δυναμική αλληλεπίδραση αυτών των δύο Κοσμικών Ενεργειών, αυτών των δύο πόλων γύρω από τους οποίους προσδιορίζονται τα όρια των εναλλαγών της συμπαντικής ανακύκλωσης. Συμβολίζονται με έναν κύκλο, που το ένα μισό του είναι λευκό με ένα μαύρο σημείο μέσα του και το άλλο μισό μαύρο με ένα λευκό σημείο μέσα. Οι δύο δυνάμεις βρίσκονται σε συνεχή μάχη στο σύμπαν, (61) έτσι, ώστε η μια διαδέχεται την άλλη μόλις αυτή φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο αποκορύφωσης. Το μικρό σημείο μέσα στο αντίθετο μισό μεγαλώνει και ενισχύεται, ώστε κάποια στιγμή καταλαμβάνει ολόκληρο τον χώρο του και το αντικαθιστά.

Η κάθε μια από τις δύο πολικές αυτές ενέργειες ευθύνεται, μέσα στη συμπαντική ισορροπία, για την κάθε μορφή συμπληρωματικής αντίθεσης, αρσενικό-θηλυκό, θετικό-αρνητικό, άσπρο-μαύρο, φως-σκοτάδι. Το Γιν συμβολίζει το σκοτάδι, την παθητικότητα, την ακινησία, τη δεκτικότητα, το θηλυκό τη Γη και είναι η δύναμη που ευθύνεται για τη δημιουργία της ιδιότητας Τάμας στην ύλη. Το Γιάνγκ συσχετίζεται με την κίνηση, την επιθετικότητα, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα, την αρρενωπή δύναμη, τον Ουρανό. Ευθύνεται για τη δημιουργία της δόνησης Ράγιας στην ύλη. Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει