Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Υπήρξε η Ατλαντίδα;
Πλήθος βιβλίων έχουν γραφτεί γι’ αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τις διδασκαλίες του παγκόσμιου εσωτερισμού τις οποίες εκθέτει θαυμάσια η Έλενα Πέτροβνα Μπλαβάτσκυ στο μνημειώδες έργο της Μυστική Δοξασία» η Ατλαντίδα υπήρξε. Δύο διάλογοι του Πλάτωνα αναφέρονται στην Ατλαντίδα και στον κατακλυσμό που την εξαφάνισε: ο Τίμαιος και ο Κριτίας. Θα προσπαθήσουμε να αναφέρουμε περιληπτικά τα πλατωνικά στοιχεία, συσχετίζοντάς τα με τις παγκόσμιες εσωτερικές παραδόσεις. Πρέπει οριστικά να πάψουν να είναι αίνιγμα και παραμύθι, καθώς αντιπροσωπεύουν μια πραγματική σελίδα της ανθρώπινης Ιστορίας.
Όλα τα παραπάνω τονίζει η Ε.Π. Μπλαβάτσκυ στη «Μυστική Δοξασία», χαρακτηρίζοντας εξαιρετική την παρουσίαση του θέματος από τον Πλάτωνα, με έναν τρόπο επαναστατικό για την εποχή του.
Πρωτοπόρος ο Πλάτωνας, περιγράφει στον Κριτία τον πολιτισμό της Ατλαντίδας και την πρωτεύουσά της, την Ποσειδωνία. Γράφει ότι ήταν μεγαλύτερη από τη Λιβύη (Αφρική) και την Ασία μαζί. Βρισκόταν κάτω από την προστασία του Ποσειδώνα. Η βασιλική γενιά της Ατλαντίδας εμφανιζόταν να κατάγεται από τον Ποσειδώνα.
Η περίφημη πρωτεύουσα διαμορφώθηκε από αυτόν με περιμετρικές ζώνες ξηράς και θάλασσας αλλεπάλληλα*46. Μια παρόμοια δομή φαίνεται να είχε και η αρχαία πρωτεύουσα των Αζτέκα, Τενοτσιτλάν. Σημειωτέον ότι στους λαούς αυτούς υπήρχε η παράδοση ότι προέρχονταν από μια νήσο που ονομαζόταν Αζτλάν και βρισκόταν στο σημερινό Ατλαντικό Ωκεανό. Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε την εποχή της Ατλαντίδας από τεχνολογική άποψη ήταν αρκετά υψηλός. Στην αρχιτεκτονική, τη μεταλλουργία, τη βιογενετική, την ψυχολογία είχαν μεγάλες γνώσεις και επιτεύγματα.
Ο Πλάτωνας αναφέρει ότι είχαν ορυχεία, έλιωναν τα μέταλλα και ότι υπήρχε σε αφθονία ένα μέταλλο, το οποίο αγνοούμε σήμερα, τον ορείχαλκο48, τον οποίο μόνο ο χρυσός ξεπερνούσε σε αξία. Είχαν τεράστιες γνώσεις Αστρονομίας49 και Αλχημείας. Ήταν ανεπτυγμένη η γεωργία και η κτηνοτροφία. Είχαν αξιόλογο σύστημα πολεοδομίας, ύδρευσης και αποχέτευσης.