Η αναζήτηση της αλήθειας: Οι τυφλοί και ο ελέφαντας

by admin
3,K views
Η αναζήτηση της αλήθειας: Οι τυφλοί και ο ελέφαντας

Η αναζήτηση της αλήθειας; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί τους ανθρώπους από τότε που άρχισαν να αναζητούν το νόημα της ζωής. Η φιλοσοφία είναι η τέχνη της αναζήτησης της αλήθειας. Αλλά η αλήθεια δεν είναι κάτι που μπορεί κάποιος να προσεγγίσει με προκατάληψη και με μεροληψία. Είναι κάτι που πρέπει να προσεγγίσουμε με έναν ολοκληρωμένο και σφαιρικό τρόπο.

Δείτε παρακάτω μια διδακτική ιστορία για να δείτε τι συμβαίνει όταν προσεγγίζουμε την αλήθεια με έναν επιφανειακό τρόπο:

Η αναζήτηση της αλήθειας για το τι είναι ένας ελέφαντας

Κάποτε ένας βασιλιάς συγκέντρωσε τους εκ γενετής τυφλούς και τους ρώτησε αν γνωρίζουν τους ελέφαντες. Αυτοί απάντησαν «όχι».

Τότε διέταξε να φέρουν μπροστά τους έναν ελέφαντα και αφού τον άγγιζαν τους ρώτησε ποια είναι η φύση του ελέφαντα. Τότε αυτοί ανάλογα με το πιο μέρος του ελέφαντα άγγιξαν έδωσαν και την ανάλογη απάντηση.

Αυτοί που είχαν πιάσει την προβοσκίδα είπαν ότι μοιάζει με καμπύλο τιμόνι. Αυτοί που είχαν πιάσει το αυτί είπαν ότι μοιάζει με ένα λίκνο σταριού.

Αυτοί που είχαν πιάσει τον χαυλιόδοντα είπαν ότι μοιάζει με γουδοχέρι. Και αυτοί που είχαν πιάσει το κεφάλι είπαν ότι μοιάζει με ένα μικρό καζάνι.

Αυτοί που είχαν πιάσει την πλάτη, με ένα βουναλάκι, τον μηρό με ένα δέντρο, το μπροστινό πέλμα με μια κολόνα, τα ίχνη βημάτων με ασβεστόχωμα, τα πλευρά με έναν τοίχο, την ουρά με ένα σχοινί.

Ξέσπασε μεγάλος καυγάς καθώς ο καθένας υποστήριζε με θέρμη την γνώμη του. Ο βασιλιάς γέλασε μαζί τους και είπε: «Το σώμα του ελέφαντα είναι μοναδικό, οι διαφορετικές γνώμες δημιουργήθηκαν από τις διαφορετικές αισθήσεις».

Περισσότερες διδακτικές ιστορίες:

Έτρωγε τα χρήματά του: Μια ιστορία του Νασρεντίν Χότζα

Η τέχνη της συμβίωσης. Ένας Ινδιάνικος μύθος

Ένα κομμάτι από την αλήθεια και ο Διάβολος: Μια διδακτική ιστορία

Ο άγιος άνθρωπος: Μια διδακτική ιστορία για τη συμπεριφορά μας

Η γάτα του γκουρού: Μια διδακτική ιστορία για τις προλήψεις

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει