Η αξία της σιωπής

by admin
2,6K views
Η αξία της σιωπής

Κάθε μορφή δημιουργικότητας χρειάζεται τη σιωπή

Υπάρχει ένα στιγμιαίο διάστημα σιωπής ανάμεσα στις σκέψεις σου, που με εξάσκηση μπορείς να αναγνωρίσεις.

Σε αυτό το σιωπηλό διάστημα, θα βρεις τη γαλήνη που ποθείς στην καθημερινή σου ζωή. Δεν θα γνωρίσεις ποτέ αυτή τη γαλήνη, εάν δεν υπάρχουν κενά ανάμεσα στις σκέψεις σου.

Λέγεται ότι ο μέσος άνθρωπος κάνει 60.000 διαφορετικές σκέψεις κάθε μέρα. Με τόσες πολλές σκέψεις, σχεδόν δεν υπάρχουν κενά διαστήματα. Εάν καταφέρεις να μειώσεις στο μισό αυτόν τον αριθμό, θα ανοιχτεί μπροστά σου ένας ολόκληρος κόσμος δυνατοτήτων.

Γιατί όταν συγχωνεύεσαι με τη σιωπή και γίνεσαι ένα μαζί της, τότε συνδέεσαι ξανά με την πηγή σου και γνωρίζεις τη γαλήνη που μερικοί αποκαλούν Θεό. «Ηρεμήστε και μάθετε ότι εγώ είμαι ο Θεός», αναφέρει τόσο όμορφα στους Ψαλμούς της Παλαιάς Διαθήκης. Οι λέξεις κλειδιά είναι ηρεμήστε και μάθετε.

Ηρεμήστε ουσιαστικά σημαίνει σωπάστε.

Η μητέρα Τερέζα περιέγραψε τη σιωπή και τη σχέση της με τον Θεό λέγοντας:  Ο Θεός είναι φίλος της σιωπής. Δείτε πώς η φύση – τα δέντρα, το γρασίδι – μεγαλώνει σιωπηλά. Δείτε τα αστέρια, το φεγγάρι και τον ήλιο, πώς κινούνται σιωπηλά… χρειαζόμαστε τη σιωπή για να μπορέσουμε να αγγίξουμε τις ψυχές». Αυτό ισχύει και για τη δική σου ψυχή!

Και πράγματι είναι το διάστημα ανάμεσα στις νότε που κάνει τη μουσική τόσο απολαυστική. Χωρίς τα διαστήματα, το μόνο που θα είχαμε θα ήταν μια συνεχής θορυβώδης νότα. Κάθε δημιούργημα απορρέει από τη σιωπή. Οι σκέψεις σου ξεπηδούν από το κενό της σιωπής.

Τα λόγια σου προέρχονται από το ίδιο κενό. Η ίδια σου η ύπαρξη αναδύθηκε από το κενό. Αυτοί που θα έρθουν μετά από εμάς περιμένουν στο απέραντο κενό. Κάθε μορφή δημιουργικότητας χρειάζεται τη σιωπή.

Η εσωτερική σου γαλήνη βασίζεται στο να διαθέτεις μέρος της ενεργητικότητάς σου στη σιωπή, ώστε να επαναφορτίζεις τις μπαταρίες σου, να αποβάλλεις την ένταση και το άγχος, να βρίσκεις ξανά την ευχαρίστηση της γνώσης του Θεού και να αισθάνεσαι πιο κοντά στην ανθρωπότητα.

Η σιωπή μειώνει την κούραση και σου επιτρέπει να γευτείς τους χυμούς της δικής σου δημιουργικότητας.

Απόσπασμα από «Τα 10 μυστικά για επιτυχία και εσωτερική γαλήνη του Dr. Wayne Dyer», Εκδόσεις Έσοπτρον (πηγή: dailyreader.gr)

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει