Η ελεύθερη βούληση αλλάζει από την αναπνοή

by admin
5,7K views
Η ελεύθερη βούληση αλλάζει από την αναπνοή

Η ελεύθερη βούληση αλλάζει από την αναπνοή

Έχεις φάει ποτέ σοκολάτα ενώ δεν το ήθελες; Βλέπεις τον εγκέφαλό σου να ερμηνεύει τα σημάδια του σώματός σου έτσι, που να παρεμβαίνει στην ελεύθερη βούλησή σου; Πάρε μια ανάσα!

Για χρόνια, η έρευνα συνδέει την «ελεύθερη βούληση» με μία ώση του εγκεφάλου που λέγεται «δυνατότητα ετοιμότητας». Τώρα, επιστήμονες του EPFL της Σουηδίας συνδυάζουν σήματα από πνεύμονες και καρδιά με αυτή την ώση. Και βρίσκουν ότι πράξεις ελεύθερης βούλησης κάνεις κυρίως ενώ εκπνέεις.

Συχνά ο εγκέφαλός μας δεσμεύεται με μια απόφαση (όπως, το να πατήσει ένα κουμπί ή να φάει) χωρίς να έχει πρώτα οξυγονωθεί και άρα να έχει φιλτραριστεί η πληροφορία συνειδητά. 

Για χρόνια φιλόσοφοι, ανατομιστές και ψυχολόγοι ερευνούν αν υπάρχει η ελεύθερη βούληση και τι είναι. Φαίνεται ότι το σώμα μας παρεμβαίνει σε αυτήν με έντονο τρόπο. Γνωρίζοντας καλύτερα τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του γινόμαστε καλύτεροι χρήστες του – και πιο μάλλον, πιο ελεύθεροι άνθρωποι. (Δείτε περισσότερα: sciencedaily.com, Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)
Γραφτείτε στο εβδομαδιαίο μας newsletter για να μη χάνετε τις δημοσιεύσεις μας


powered by moosend

Δείτε επίσης:

Πόσο ελεύθερη είναι η ελεύθερη βούληση;

Η ελεύθερη βούληση ίσως είναι μια αυταπάτη του μυαλού, δηλώνουν οι επιστήμονες

Ταρκόφσκι: Αν αγαπούσαμε τον εαυτό μας θα μπορούσαμε να αγαπήσουμε και τους άλλους

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει