Πηγή: filosofikilithos.gr
Μπορεί κάτι να είναι ταυτόχρονα ζωντανό και νεκρό; Αυτό το φαινομενικά παράλογο ερώτημα βρίσκεται στην καρδιά ενός από τα πιο συναρπαστικά νοητικά πειράματα στην ιστορία της επιστήμης – της περίφημης “γάτας του Σρέντινγκερ”.
Το 1935, ο Αυστριακός φυσικός Έρβιν Σρέντινγκερ προκάλεσε την επιστημονική κοινότητα με ένα πείραμα-πρόκληση που έμελλε να γίνει σύμβολο των παραδόξων της κβαντικής μηχανικής. Τοποθετώντας μια υποθετική γάτα σε ένα κουτί μαζί με έναν μηχανισμό που θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατό της με πιθανότητα 50%, ο Σρέντινγκερ έθεσε ένα ερώτημα που συνεχίζει να προβληματίζει φυσικούς και φιλοσόφους μέχρι σήμερα.
Πώς είναι δυνατόν ένα ζωντανό πλάσμα να βρίσκεται σε κατάσταση “υπέρθεσης” – δηλαδή να είναι ταυτόχρονα ζωντανό και νεκρό – μέχρι τη στιγμή που κάποιος θα ανοίξει το κουτί για να το παρατηρήσει; Και τι μας λέει αυτό για τη φύση της πραγματικότητας και το ρόλο του παρατηρητή στον κβαντικό κόσμο;
Το άρθρο που ακολουθεί εξερευνά σε βάθος αυτό το εμβληματικό νοητικό πείραμα, αποκαλύπτοντας πώς ένα φαινομενικά απλό σενάριο με μια γάτα σε ένα κουτί κατάφερε να αναδείξει τις βαθιές φιλοσοφικές προεκτάσεις της κβαντομηχανικής και να προκαλέσει συζητήσεις που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ανακαλύψτε πώς αυτό το παράδοξο μας αναγκάζει να αναθεωρήσουμε όσα θεωρούσαμε δεδομένα για τη φύση της πραγματικότητας και τη σχέση μας με τον κόσμο γύρω μας.
➡️ [Συνέχεια στο πλήρες άρθρο]