Η Ψυχοστασία στην Αρχαία Αίγυπτο-Το Ζύγισμα της Καρδιάς

by admin
1,7K views
ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΤΟ ΖΥΓΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η Ψυχοστασία ή «Ζύγισμα της Καρδιάς» είναι η τρίτη φάση-στάση του μεταθανάτιου ταξιδιού της ψυχής και αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη και πιο πλήρη εικόνα για τις αντιλήψεις που είχε αυτός ο σπουδαίος και μυστηριακός πολιτισμός για τον θάνατο. Θα προσπαθήσουμε να δείξουμε τη σημασία της, όχι μόνο για τη ζωή στο Επέκεινα, αλλά και ως γνώμονα για τη ζωή μας ως άνθρωποι, ενόσω ζούμε, γιατί, όπως έλεγε και ο Πλάτωνας: «Φιλοσοφία μελέτη θανάτου εστί».

Οι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν μαζί με τον νεκρό ένα βιβλίο από πάπυρο, το οποίο πίστευαν ότι γράφτηκε για πρώτη φορά από τον θεό Θώθ. Σκοπός του κειμένου ήταν να αποτελέσει οδηγό της ψυχής στο δύσκολο ταξίδι της στον Κάτω Κόσμο (Ντουατ) αλλά και να την προετοιμάσει για την παρουσίασή της ενώπιον του Δικαστηρίου του Όσιρι, στο Αμέντι.

Οι παλαιότερες εκδόσεις του βιβλίου χρονολογούνται από τον 16ο π.Χ. αιώνα και σήμερα έχει αποκτήσει από τους αιγυπτιολόγους το γενικό όνομα «Βίβλος των Νεκρών». Εμπεριέχει παλαιότερα αποσπάσματα από τα «Κείμενα των Πυραμίδων» (26ος αιώνας π.Χ) και τα «Κείμενα των Σαρκοφάγων» (21ος αιώνας).

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει