Η σημαντικότερη ερώτηση της ζωής – Ιστορίες με τον Βούδα

Πώς να δραπετεύσεις από τη φυλακή της άγνοιας

by admin
640 views

Ο άνθρωπος, εξ ορισμού, δεν έχει μόνο ανάγκες επιβίωσης και κοινωνικοποίησης αλλά και πνευματικές ανάγκες. Αλλιώς δεν είναι ακόμα άνθρωπος. Αναζητά απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Αναζητά να δραπετεύσει από τη φυλακή της άγνοιάς του.

Δείτε παρακάτω στη μικρή μας ιστορία, ποια είναι η σημαντικότερη ερώτηση από όλες και ποια η σημαντικότερη απάντηση, όπως την έχει πει ο Βούδας.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Ένας άνθρωπος είχε την ευκαιρία κάποια στιγμή στη ζωή του να κάνει ένα μακρύ ταξίδι και να δει τον Βούδα. Γνωρίζοντας ότι ο Βούδας ήταν πολυάσχολος και ότι θα είχε πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή του για να τον δει και ότι η ευκαιρία αυτή δεν επρόκειτο να εμφανιστεί ξανά, κάθισε και σκέφτηκε προκειμένου να βρει τον καλύτερο τρόπο ώστε να πάρει τις απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής που τον απασχολούσαν εδώ και χρόνια.

 Έτσι όταν έφτασε η στιγμή της συνάντησης ρώτησε τον Βούδα:  “Άγιε δάσκαλε, πες μου σε παρακαλώ ποια είναι η πιο σημαντική ερώτηση από όλες και ποια η απάντηση στην ερώτηση αυτή;”

 Και ο Βούδας απάντησε: “Φίλε μου, η πιο σημαντική ερώτηση είναι αυτή που μόλις ρώτησες και η απάντηση είναι αυτή που σου δίνω τούτη τη στιγμή”.

Σχόλιο

Ο Βούδας, δεν ειρωνεύτηκε τον συνομιλητή του, ούτε θέλησε να υπεκφύγει. Μέσα στην απάντησή του κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια. Εξηγεί ότι όσες απαντήσεις και να έχει ένας αναζητητής, πρέπει να έχει υπόψη του, ότι πάντα υπάρχει μια σημαντικότερη αλήθεια σε ένα σημαντικότερο ερώτημα που ακόμα δεν έχει κάνει στον εαυτό του

Η αναζήτηση δεν τελειώνει ποτέ, όσο ακόμα είσαι φιλόσοφος και όχι ακόμα σοφός. Σαν τον περιπλανώμενο Οδυσσέα, δεν πρέπει ποτέ να αρκεστείς σε έναν άνετο σταθμό, σε μια βολική αλήθεια, αλλά να φτάσεις στο τέρμα του ταξιδιού σου, στην πραγματική πατρίδα σου, στην Ιθάκη σου. Και μόνο στο τέρμα θα έχεις μάθει όπως λέει ο Καβάφης, ότι η Ιθάκη δεν είναι ο σκοπός αλλά η αφορμή για να μάθεις να ξεπερνάς τον εαυτό σου και να νικάς τους φόβους, τις επιθυμίες και να υπερβαίνεις τις βολικές αλλά μικρές αλήθειες. Για περισσότερους συμβολισμούς του ταξιδιού του Οδυσσέα δείτε: Στοιχεία Εσωτερισμού στην Οδύσσεια του Ομήρου

Αν θέλετε περισσότερες διδακτικές ιστορίες πατήστε ΕΔΩ

Πηγή για την ιστορία: “Να σου πω μια ιστορία”. Στέφανος Ελμάζης, Εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει