Η συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές μειώνει τις τάσεις αυτοκτονίας

by admin
1,4K views
Ο Μονταίν και το «πίσω μαγαζί» της ευτυχίας

Η συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές μειώνει τις τάσεις αυτοκτονίας

Ο μέσος όρος ηλικίας στις ΗΠΑ έχει μειωθεί από το 2015 και μετά. Ανάμεσα σε άλλες αιτίες για αυτό το φαινόμενο βρίσκονται και οι θάνατοι από απελπισία ανθρώπων μέσης ηλικίας. 

Θάνατοι από απελπισία

Στην κατηγορία των θανάτων από απελπισία οι ερευνητές δε βάζουν μόνο την αυτοκτονία, δηλαδή την αυτοθέλητη αφαίρεση της ζωής. Βάζουν και τους θανάτους από υπερβολική χρήση αλκοόλ και ουσιών, στα οποία οι άνθρωποι κατέφυγαν για παρηγοριά. Τα τελευταία χρόνια στη Δύση η αύξηση των «θανάτων από απελπισία» είναι εντυπωσιακή. 

Η ανεργία, η αποδόμηση των παραδοσιακών δομών στήριξης (οικογένεια, κοινότητα), η αποδυνάμωση της πνευματικής διάστασης των θρησκειών, ο περιορισμός της κοινωνικής πρόνοιας έχει φέρει πολλούς ανθρώπους στο κατώφλι της αυτοκτονίας, της εξάρτησης από αλκοόλ και ουσίες.

Θρησκεία

Σε έρευνα του Harvard T.H. Chan School of Public Health, που έγινε στο διάστημα 2001-2017 σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, βρέθηκε ότι ο παράγοντας της θρησκείας είναι σημαντικός. Όσο συχνότερα οι άνθρωποι συμμετείχαν σε κάποια μορφή θρησκευτικής λατρείας, τόσο μειώνονταν οι αυτοκτονικές τάσεις τους, η κατάθλιψη και οι εξαρτήσεις. Συγκεκριμένα, στις γυναίκες η πιθανότητα τέτοιου θανάτου πέφτει κατά 68%, στους άνδρες 33%.

Πού οφείλεται αυτή η αναλογία;

Η θρησκεία ενθαρρύνει στους ανθρώπους υγιείς κοινωνικές συμπεριφορές. Στους χώρους λατρείας υπάρχει κοινωνικό δέσιμο ανάμεσα στους πιστούς. Η θρησκευτική διδασκαλία δίνει στους ανθρώπους ελπίδα, νόημα και σκοπό στη ζωή τους.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι, αν και ίσως δεν είναι για όλους τους ανθρώπους η λύση για όλα τα προβλήματα, η επαφή με πιο πνευματικές όψεις της ζωής έχει πολύ ισχυρή θετική επίδραση στο συναισθηματικό μας κόσμο. Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ: bigthink.com

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει