Ημερολόγιο ενός φιλοσόφου: Τι με κάνει Άνθρωπο;

by Nikos K
573 views

Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα ζώα; Στα ζώα δεν έχει δοθεί κάποιο χαρακτηριστικό που να μην χρειάζονται. Χρησιμοποιούν στο έπακρο όλα τους τα χαρακτηριστικά και πολλά από αυτά είναι που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Η φύση του φιδιού, για παράδειγμα, το έχει κάνει να σέρνεται, ενώ τον αετό να πετάει για κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Το κάθε ζώο δεν αμφισβητεί ό,τι του έχει δοθεί, απλά το ακολουθεί ενστικτωδώς.

Οι άνθρωποι τείνουν να μη δίνουν σημασία ή ακόμη και να περιφρονούν πολλά από τα χαρακτηριστικά τους. Αυτά τα χαρακτηριστικά όμως είναι εκείνα που μας κάνουν ανθρώπους και μας ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα είδη. Εάν στραφούμε προς αυτά θα δούμε ότι μας βοηθάνε να επιτελέσουμε τον ρόλο μας. Αυτά, πρέπει να τα εντοπίσουμε και να τα αξιοποιήσουμε. 
Ένα από αυτά τα χαρίσματα είναι η δύναμη του Νου. Ανάμεσα στις πολλές δεξιότητες του Νου είναι να αναρωτιέται και να βρίσκει συσχετισμούς και αναλογίες στη φύση και γενικότερα στο περιβάλλον. Παρατηρώντας ένα απλό λουλούδι, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το νόημα της ομορφιάς.
Παρατηρώντας την εναλλαγή των εποχών, μπορεί να καταλάβει τους κύκλους της ζωής. Τις ακμές και τις παρακμές, τη ζωή και το θάνατο. Παρατηρώντας το πόσο αρμονικά λειτουργεί το σύμπαν, μπορεί να βρει αυτή την αρμονία μέσα του.

Κάθε πότε όμως ο άνθρωπος αναλογίζεται πραγματικά ;

Πώς χρησιμοποιεί αυτή την ξεχωριστή ικανότητά που του έχει δοθεί από τη φύση ; 
Μπορεί δίνοντας σημασία σε αυτή, να καταλάβει τον κόσμο γύρω του αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό ;
Μήπως το μυστικό της ζωής κρύβεται αποκλειστικά και μόνο στην παρατήρηση μιας εισπνοής και εκπνοής ; 
Ίσως…

-Ένας Φιλόσοφος του Δρόμου

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει