Ίνκας: Η Αυτοκρατορία του Ήλιου

by admin
447 views

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η γέννηση αυτής της αυτοκρατορίας αποδίδεται στον Manco Capac, ο οποίος, τον 12ο αι. μ.Χ., ακολουθώντας τις οδηγίες του θεού Viracocha (πατέρα του) ίδρυσε την πρωτεύουσα, το Cuzco. Οι Ίνκας ήταν κατά κύριο λόγο κατακτητές και  εδραίωσαν ένα αυστηρό σύστημα θεοκρατικού τύπου. Μέσα σε μόνο δύο αιώνες δημιούργησαν μια αυτοκρατορία με έκταση 611.500 τετραγωνικά χλμ. ενοποιώντας ένα μωσαϊκό λαών και πολιτισμών. Από τους προγόνους τους κληρονόμησαν μια πολύ πλούσια αρχιτεκτονική και μνημειακή παράδοση. Ξεχωρίζουμε τα ερείπια του Cuzco, της πρωτεύουσας, το φρούριο του Saqsaywaman και τη χαμένη μέσα στις Άνδεις πόλη, το Machu Picchu.

Οι Ίνκας είχαν ένα σύστημα ιερογλυφικής γραφής με σύμβολα που ονόμαζαν tocapus, που δεν έχουν ακόμα αποκρυπτογραφηθεί. Έγραφαν πάνω σε ξύλινα αγγεία, σε υφάσματα και σε κεραμικά.

Η αυστηρά ρυθμισμένη κοινωνική ιεραρχία του κράτους των Ίνκας είχε τη μορφή πυραμίδας. Τρεις κοινωνικές τάξεις σχημάτιζαν αυτήν την κοινωνική πυραμίδα: Στην κορυφή βρισκόταν ο Σάπα Ίνκα, ο απόλυτος μονάρχης, πολιτικός, θρησκευτικός και στρατιωτικός ηγέτης και η βασιλική οικογένεια, στη μέση ήταν οι ευγενείς και οι ιερείς και στη βάση ήταν ο λαός. Ο Ίνκα θεωρείτο γιος του Ήλιου, άρχοντας της γης και ρυθμιστής του κόσμου.

Οι Ίνκας έπαιρναν από τη γέννησή τους μια ανατροφή που σκόπευε να τους κάνει άξιους πολίτες, χρήσιμους στην κοινωνία. Από μικρό παιδί αναλάμβαναν υποχρεώσεις, με σκοπό να αποκτήσουν πνεύμα υπευθυνότητας και εργατική ψυχή. Το σύνθημα του παιδαγωγού ήταν «ζήσε χωρίς να κάνεις κακό και γίνε χρήσιμος για όλους». Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει