Ιωάννα της Λωραίνης (Ζαν Ντ’Αρκ)

by admin
665 views

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μία από τις σημαντικότερες ηρωίδες της Γαλλίας είναι η Ιωάννα της Λωραίνης, η επονομαζόμενη Ζαν Ντ’Aρκ. Έχει μείνει γνωστή ως η γυναίκα που κατάφερε να αλλάξει τη ροή της ιστορίας της χώρας της. Μάλιστα, κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι, εάν εκείνη δεν υπήρχε, η έκβαση των γεγονότων της εποχής θα ήταν εντελώς διαφορετική. Πρόκειται για μια νεαρή γυναίκα του 15ου αιώνα που, παρ΄ όλες τις συνθήκες που επικρατούν την εποχή εκείνη, καταφέρνει να βγει μπροστά και να πολεμήσει για αυτά που πιστεύει, αψηφώντας τους νόμους και όσα προστάζουν οι αρχές του τόπου. Είναι μια πολεμίστρια που, με μοναδικό της όπλο την πίστη, καταφέρνει να πετύχει την απελευθέρωση ενός ολόκληρου λαού.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Βρισκόμαστε στην περίοδο του εκατονταετούς πολέμου. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους πολέμους που έγιναν ποτέ στην ιστορία της Αγγλίας και της Γαλλίας. Ξεκινάει το 1337 και τελειώνει το 1453, ενώ αφορμή είναι η διαμάχη μεταξύ δυο διεκδικητών για το θρόνο της Γαλλίας.

Πιο συγκεκριμένα, το 1328 ο βασιλιάς της Γαλλίας Κάρολος Δ΄ πεθαίνει άτεκνος και χωρίς αδερφό. Τότε οι βασιλείς της Αγγλίας βρίσκουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τον τίτλο του βασιλιά της Γαλλίας, όμως, χωρίς επιτυχία. Περίπου έναν αιώνα μετά, στη Γαλλία κυβερνάει τυπικά ο Κάρολος ΣΤ΄.  Κάνει ένα παιδί, τον Κάρολο Ζ, τον οποίο όμως δεν αναγνωρίζει ως επίσημο κληρονόμο του, κι έτσι εκείνος απομακρύνεται από το βασίλειο. Τελικά στην πορεία αποδεικνύεται ότι ο θρόνος του ανήκει, και οι Άγγλοι, γνωρίζοντας αυτή την πληροφορία και εκμεταλλευόμενοι μια εσωτερική διαμάχη ανάμεσα σε δύο πόλεις της Γαλλίας, συμμαχούν με την πόλη της Βουργουνδίας, και ξεκινούν πόλεμο ενάντια στον νόμιμο κληρονόμο Κάρολο Ζ΄.

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει