Η αναζήτηση για εξωγήινη ζωή συνεχίζεται και παρότι δεν έχουμε βρει ακόμη κάτι στο μέρος του σύμπαντος που μας είναι «ορατό», φαίνεται ότι δεν χρειάζεται να κοιτάμε και τόσο μακριά.
Οι επιστήμονες έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη, ή μάλλον ολοκλήρωσαν μια ανακάλυψη που ξεκίνησε κάπου στη δεκαετία του ’60 και πλέον μας δείχνει ότι η ζωή στον πλανήτη μας πιθανότατα προέρχεται αρχικά από το διάστημα.
Όλες οι βάσεις του DNA και του RNA βρίσκονται στους μετεωρίτες.
Έχουμε εξηγήσει ξανά ότι οι επιστήμονες δεν μελετάνε από βίτσιο τους μετεωρίτες. Ψάχνουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα και ένα από αυτά είναι οι πέντε βάσεις που περιέχουν όλες τις πληροφορίες του DNA και του RNA.
Αυτές οι πέντε νουκλεοβάσεις, τα δομικά συστατικά για όλες τις μορφές ζωής, είναι η αδενίνη, η κυτοσίνη, η γουανίνη, η θυμίνη και η ουρακίλη. Μέχρι στιγμής είχαμε βρει σε μετεωρίτες αδενίνη, γουακίνη και ουρακίλη.
Τώρα, όπως ανακοινώθηκε στις 26 Απριλίου στο Nature Communications, βρήκαμε και τις άλλες τρεις βάσεις, γεγονός που με απλά λόγια σημαίνει ότι στο διάστημα υπάρχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για την ύπαρξη της ζωής όπως την ξέρουμε στη Γη.
Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη είναι εάν οι ενώσεις των νουκλεοβάσεων με άλλα αναγκαία συστατικά έγινε εκεί έξω, ή εδώ κάτω όταν υπήρξαν οι κατάλληλες συνθήκες. Η ανακάλυψη αυτή, όμως, δείχνει ότι τα στοιχεία που οδήγησαν στη δημιουργία της ζωής ήρθαν αρχικά από το διάστημα.
Ο αστροχημικός Ντάνιελ Γκλάβιν, της NASA, το έθεσε πολύ απλά: «Συμπληρώσαμε το σετ όλων των βάσεων του DNA και του RNA της ζωής στη Γη και τις βρήκαμε όλες σε μετεωρίτες.
Τελικά από που προήλθε η ζωή;
Η απομόνωση των βάσεων αυτών δεν ήταν εύκολη διαδικασία. Την οφείλουμε στον Γιαπωνέζο γεωχημικό Γιασουχίρο Όμπα, από το Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο. Η μέθοδός του βασίζεται στην υγροποίηση του μετεωρίτη και την προσεκτική απομόνωση των στοιχείων που τον αποτελούν.
Ο Όμπα συνεργάστηκε με τη NASA και όλοι μαζί απομόνωσαν τις νουκλεοβάσεις, χρησιμοποιώντας κρύο νερό αντί για οξέα, σε δείγματα από πέντε μετεωρίτες που έχουν πέσει παλιότερα στην Αυστραλία, το Κεντάκι και τη Βρετανική Κολομβία. Σε όλους βρήκαν και τις πέντε βάσεις όπως και αμυνοξέα.
Το πρόβλημα είναι ότι στο έδαφος στο οποίο προσέκρουσαν οι μετεωρίτες, υπάρχοει επίσης παρουσία των συγκεκριμένων νουκλεοβάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι αμφισβητείται ακόμη η εξωγήινη προέλευσή τους.
Η ομάδα του Γκλάβιν, όμως, προχώρησε ακόμη περισσότερο, μελετώντας τα ισομερή στις νουκλεοβάσεις που βρέθηκαν στους μετεωρίτες και διαπιστώνοντας ότι αυτά δεν υπήρχαν στο έδαφος. Άρα οι νουκλεοβάσεις ήρθαν στη γη με τους μετεωρίτες και δεν βρέθηκαν σε αυτούς επειδή προϋπήρχαν στο έδαφος όπου αυτοί προσέκρουσαν.
Την οριστική απάντηση θα δώσουν οι πηγές των μετεωριτών, οι αστεροειδείς από τους οποίους προέρχονται, όπως ο Ριούγκου, δείγματα από τον οποίον έφερε στη γη η γιαπωνέζικη αποστολή Hayabusa 2, το 2020.
Η αποστολή της NASA, OSIRIS-REx, αναμένεται να επιστρέψει στη Gη το Σεπτέμβριο του 2023, με δείγματα από τον αστεροειδή Μπένου.
Και πολύ σύντομα θα ξέρουμε αν τελικά όλα αυτά τα χρόνια ψάχνουμε για εξωγήινους στο λάθος μέρος.