Κένταυρος Χείρων, ο Δάσκαλος

by admin
2,6K views
Κένταυρος Χείρων, ο Δάσκαλος

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Ζούμε σήμερα σε έναν πολιτισμό, τον δυτικό πολιτισμό, στον οποίο οι περισσότερες αξίες είναι τετράγωνες, κουτάκια και γωνίες. Κοιτάξτε γύρω σας και ψάξτε για καμπύλες. Οι σύγχρονες πόλεις ρυμοτομούνται σε τετράγωνα και ο κόσμος έχει μάθει να περιμένει στην ουρά σε σειρές. Σαν να είσαι σε εργοστάσιο παραγωγής. Ο νους που κυβερνά θα πρέπει να έχει τετράγωνη λογική και τα πράγματα να είναι τόσο ξεκάθαρα και τακτοποιημένα, όπως ο λογαριασμός σου στην τράπεζα. Όλα προϋπολογίζονται βάσει στατιστικών. Σήμερα δεν θέλουμε προφήτες, έχουμε επιστήμονες και όργανα που μετρούν με μεγάλη ακρίβεια. 

Είμαστε ένας πολιτισμός που λατρεύει την γνώση, η χρήση του ιντερνέτ είναι μια αχόρταγη πηγή πληροφοριών, αρκεί αυτή η γνώση να έχει την σφραγίδα της επιστήμης. Αυτή κρατάει σήμερα το σκήπτρο της αλήθειας. Η επιστημονική τετράγωνη λογική είναι ισχυρό εργαλείο, που ζει την εποχή της ακμής της.                                                                

Κάποτε, την αλήθεια οι άνθρωποι την αναζητούσαν στον μύθο. Στους ήρωες, τους θεούς, τα σύμβολα. Οι μύθοι ταξίδευαν στο χρόνο χωρίς να γράφονται. Από στόμα σε στόμα. Γιατί οι άνθρωποι τους αγαπούσαν και τους μετέδιδαν στους απογόνους τους σαν κληρονομιά για να μάθουν κι αυτοί πώς δημιουργήθηκαν τα άστρα, οι θεοί και οι άνθρωποι. Για να μάθουν δηλαδή, κοσμογένεση, ανθρωπογένεση και θεογονία. Η πλοκή των μύθων, οι συσχετισμοί τους με ψυχοσυναισθηματικές καταστάσεις, με νοητικές συμβουλές και αστρολογικές περιγραφές, είναι ακόμα και σήμερα αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού από διάνοιες του φιλοσοφικού κόσμου. 

Ο μύθος κρύβει νουν αληθείας, γράφει στο ποίημα του ο Κάλβος.  

Αυτή επτέρωσε τον Ίκαρο.  

Κι αν έπεσε ο πτερωθείς κι επνίγει θαλασσωμένος,  

από ψηλά όμως έπεσε κι απέθανεν ελεύθερος. 

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία….. 

Η θεωρία της σχετικότητας εντυπωσιάζει το νου μου σίγουρα. Άραγε, με κάνει και πιο ελεύθερο; Τι με ενδιαφέρει περισσότερο, να δω ένα άστρο δις ετών μακριά ή να πλησιάσω περισσότερο τον εαυτό μου, να κατανοήσω αυτόν πρώτα αντί να ικανοποιηθώ με την νοητική ψευδαίσθηση ότι τα ξέρω όλα. Πριν μάθω τα άστρα οφείλω να μάθω να φέρομαι σαν άνθρωπος. Η ανθρωπιά δεν είναι το χαρακτηριστικό του πολιτισμού μας. Η τετράγωνη λογική δεν συμπαθεί την ανθρωπιά, προτιμάει τα νούμερα. 

Οι άνθρωποι όμως αγαπούν τους μύθους, γιατί τους αρέσει να ερωτεύονται. Και πάνω από τη γνώση αναζητούν την αγάπη. Ο κόσμος της αγάπης είναι ανώτερος από τον κόσμο της γνώσης και σίγουρα δεν είναι τετράγωνος αλλά σφαιρικός. Η σφαίρα εμπερικλείει το τετράγωνο και του δίνει φτερά. Το απογειώνει. Το ταξιδεύει στον αστρικό κόσμο. Νους με φαντασία, το τέλειο. 

Αυτός ήταν ο Χείρωνας. Γιατρός, μουσικός, και κυνηγός. Με το τόξο του σημάδευε τα άστρα. Η λογική συνείδηση που πηγάζει από το άλογο ζώο. Και πάνω από όλα, ήταν δάσκαλος των μεγάλων ηρώων που οδήγησαν μετά την ανθρωπότητα. Αυτούς που ίδρυσαν πολιτισμούς, δίδαξαν τέχνες και γράμματα και ανύψωσαν την ανθρώπινη συνείδηση από το επίπεδο του ζώου μετατρέποντας το κοπάδι σε κοινωνία και κράτος. Δίδαξαν τη δικαιοσύνη. 

Ας κάνουμε μια προσπάθεια να συνδυάσουμε τη λογική με τον μύθο και στο τέλος του ταξιδιού ίσως κάτι να εννοήσουμε, κάτι να νοιώσουμε.

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει