Κβαντική & Συνειδητότητα

by admin
1,4K views

Από το περιοδικό “Φιλοσοφική Λίθος“, Εκδόσεις ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Η αντίληψη μας για τη πραγματικότητα σήμερα βασίζεται στην κοινή λογική, σύμφωνα με την οποία, εκτός των άλλων, το σύμπαν εξελίσσεται αντικειμενικά και ανεξάρτητα από την ανθρώπινη παρουσία. Η θέση ότι το σύμπαν υπάρχει και ‘τρέχει’ ακόμα και όταν κοιμόμαστε και άρα δεν το παρακολουθούμε, είναι σαφώς μια κοινή παραδοχή που έχει αν μη τι άλλο τις βάσεις της στην κλασική φυσική και τους νόμους που υποστηρίζονται από αυτήν.

Κι όμως, πέρα από το πεδίο αντιληπτικότητας μας υπάρχει μια ενδιαφέρουσα και μεγαλειώδης πραγματικότητα. Και αυτή που έχει αναλάβει τις τελευταίες δεκαετίες να μας αναλύσει την πραγματικότητα πέρα από την ύλη δεν είναι ούτε η θρησκεία ούτε οι μεταφυσικές θεωρίες. Είναι η κβαντική επιστήμη, η οποία, αψηφώντας την κοινή λογική, απαντάει σε φαινόμενα που η νευτώνια μηχανική αδυνατεί να περιγράψει, και αναθεωρεί με ταχύτατους ρυθμούς τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την κόσμο γύρω μας και την θέση μας μέσα σε αυτόν, προσδίδοντας στον άνθρωπο – και όχι μόνο – έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της πραγματικότητας, η οποία σε αντίθεση με αυτό που προστάζει η καθημερινή μας εμπειρία, φαίνεται να είναι καθόλα ρευστή.

Η κβαντική μηχανική περιγράφει τη συμπεριφορά της ύλης στο μοριακό, ατομικό και υποατομικό επίπεδο. Ο όρος κβάντο προέρχεται από το λατινικό επίθετο quantus και αναφέρεται σε διακριτές μονάδες που χαρακτηρίζουν συγκεκριμένες φυσικές ποσότητες, όπως η ενέργεια ενός ατόμου ύλης σε κατάσταση ηρεμίας.

Συνεχίστε την ανάγνωση ΕΔΩ

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει