Κυνισμός και έλλειψη σεβασμού: ένας φαύλος κύκλος

by admin
1,6K views
Κυνισμός και έλλειψη σεβασμού: ένας φαύλος κύκλος

Μία διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ότι όταν συμπεριφερόμαστε σε κάποιον με έλλειψη σεβασμού, αυτό μπορεί να τον κάνει να αναπτύξει κυνικές απόψεις για την ανθρώπινη φύση. Οι κυνικές απόψεις για την ανθρώπινη φύση μπορούν να κάνουν το άτομο να λάβει πάλι κακή μεταχείριση, πράγμα που ανατροφοδοτεί αυτές τις απόψεις και έτσι η έλλειψη σεβασμού και ο κυνισμός δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο.     

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαφορετικές μεθόδους: απέδειξαν την αιτιατή σχέση μεταξύ της έλλειψης σεβασμού και του κυνισμού, καθώς και το αντίστροφο, δηλαδή ότι ο κυνισμός πυροδοτούσε την έλλειψη σεβασμού. Διεξήχθησαν 5 έρευνες με 1.149 συμμετέχοντες.

Μία διασταύρωση των δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία με αντιπροσωπευτικά δείγματα ευρωπαϊκών χωρών έδειξαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του κυνισμού και της έλλειψης σεβασμού σε 28 από τις 29 χώρες. 

Μία από τους ερευνητές σημείωσε ότι : “Όταν οι άνθρωποι βιώνουν ασεβείς συμπεριφορές, συχνά τείνουν να γενικεύουν τις αρνητικές εμπειρίες και αυθαίρετα να θεωρούν τους άλλους ανθρώπους «ανήθικους», «άδικους» και «εγωιστές». Ωστόσο, μια τόσο διαστρεβλωμένη εικόνα της ανθρωπότητας οδηγεί εκ νέου σε κακή μεταχείριση από τους άλλους και την τάση τα άτομα που δέχονται την κακή μεταχείριση, να συμπεριφέρονται με παρόμοιο τρόπο σε άλλους.” 

Τα πορίσματα της έρευνας μπορεί να οδηγήσουν στην κατανόηση του γιατί η ασέβεια και ο κυνισμός βρίσκονται σε αύξηση σε πολλές κοινωνίες. (Πηγή: eurekalert.org , Μετάφραση-Απόδοση: philosophyreturns.gr)

Δείτε επίσης:

Χόρχε Μπουκάι: Γράμμα στην κόρη μου

Ηθική νοημοσύνη – Το επίκτητο χάρισμα

Απλώς περπάτα δίπλα μου (Αλμπέρ Καμύ)

Προσπαθείς αλλά δεν μπορείς; Μήπως λείπει η θέληση;

Μπορείς να ελέγξεις μόνο το σώμα σου, τις σκέψεις σου και τις επιλογές σου

 

Η Φιλοσοφία Επιστρέφει